Nieuwsuur
ANP/NOS

Sepp Blatter en Michel Platini zijn door de FIFA voor acht jaar geschorst. Schorsingen die wat Michael van Praag betreft moeten leiden tot nog meer "zelfreinigend vermogen" in de bestuurlijke top van het internationale voetbal. "Nu moet er op dat front doorgepakt worden", zei de bondsvoorzitter en tevens vice-voorzitter van de UEFA gisteren. "De voortekenen wijzen erop dat dat ook gaat gebeuren." 

Michael van Praag is vanavond te gast in Nieuwsuur.

Oordeel

Van Praag is vice-voorzitter van de UEFA. In die functie steunt hij het standpunt van de Europese voetbalbond die Platini blijft steunen zolang de beroepsprocedures nog lopen. "Ik vind ook dat je onschuldig bent totdat het tegendeel is bewezen. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan onethisch handelen, maar er zijn nog geen documenten vrijgegeven. Dus ik wil eerst weten wat er precies aan de hand is voor ik een oordeel vel", aldus van Praag.

Van Praag over toekomst internationale voetbal

En hij is niet de enige. Want Michel Platini kan nog steeds rekenen op internationale steun. Bij voorbeeld van de Franse minister van Sport. Volgens Patrick Kanner is Platini het slachtoffer geworden van een complot. "Hij krijgt amper de kans om zich te verdedigen", meent de minister. 

Kanner suggereert bovendien dat Blatter vuil speelt. "We weten allemaal dat de ethische commissie van de FIFA nauwe banden heeft met Blatter. Hij is weliswaar ook gestraft, maar misschien wilde Blatter ook zijn mogelijke opvolger meeslepen in zijn val." 

En er is ook steun uit Engeland. De Engelse voetbalbond (FA) ziet vooralsnog geen reden het vertrouwen in de geschorste UEFA-voorzitter op te zeggen. Greg Dyke, de voorzitter van de FA, spreekt het vertrouwen in de Fransman uit, totdat Platini daadwerkelijk schuldig is bevonden.

Noël Le Graët, de voorzitter van de Franse voetbalbond, sprak eveneens zijn vertrouwen in Platini uit. "Hij is de juiste man op die positie. Die schorsing lijkt me uiterst voorbarig", aldus Le Graët. 

Dyke: "We steunden hem om de volgende FIFA-voorzitter te worden, omdat hij bij de UEFA goed werk heeft verricht. Maar zodra er bewijs is dat hij betrokken is bij corrupte praktijken, dan zullen we hem vanzelfsprekend niet meer steunen." 

Michel Platini zelf stapt naar het hoogste rechtsorgaan in de sport: hij vecht zijn schorsing van acht jaar aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. De Fransman kondigde gisteren ook aan dat hij van plan is naar de burgerlijke rechter te stappen om een schadevergoeding te eisen voor al het leed dat hem is aangedaan tijdens de procedure van de ethische commissie van de FIFA. 

Kandidaat

Van Praag hoopt dat er snel rust komt. "Het lijkt mij het belangrijkste dat er een breed gedragen kandidaat komt. Er zijn landen die mij zien zitten en landen die mij niet zien zitten. Het belangrijkste is dat er eenheid komt, rust."

Nieuwsuur oktober 2015: Tognoni, van Blatter-vertrouweling tot criticaster

STER reclame