Syrisch leger

Aan het front in Palmyra

Het Syrische leger heeft het moeilijk in de strijd tegen IS en de rebellen. Voor elke stad die het leger herovert, verliezen ze er ergens anders een. Het leger heeft een tekort aan manschappen, materieel en munitie.

Zo worden zelfs bij bushaltes, in café's - en laatst tijdens de voetbalwedstrijd Barcelona-Real Madrid - mannen door het leger gearresteerd en weggevoerd om in het leger te dienen.

Nieuwsuur is vanavond aan het front in Syrië, dicht bij het IS-bolwerk in Palmyra.

Het is voor het eerst dat we Syrische soldaten zien en horen. En al helemaal dat we met eigen ogen Russische aanvalshelikopters aan het werk zien.

Verslaggever Tom Kleijn
Aan het front in Palmyra

Somber

Verslaggever Tom Kelijn: "We zagen IS-bolwerk Palmyra letterlijk liggen. Soldaten daar schoten op IS, waarna de Russische luchtmacht boven onze hoofden een staaltje beschieten vanuit de lucht liet zien. Bijzonder, want het is voor het eerst dat we Syrische soldaten zien en horen. En al helemaal dat we met eigen ogen Russische aanvalshelikopters aan het werk zien."

  • Nieuwsuur
    Verslaggever Tom Kleijn aan het front in Syrië
  • Nieuwsuur
    Aan het front met het Syrische leger

De Syrische commandant is somber: hij is momenteel niet aan de winnende hand en zijn leger is afhankelijk van buitenlandse hulp. Maar hij blijft volhouden. De lichamen van gesneuvelde IS-strijders die voor de stellingen liggen, zijn daar getuige van.

Het regime van Assad heeft naar schatting nog maar een kwart van het land in handen. Daarbij gaat het vooral om delen van het westen van het land.

Ergernis

Rusland steunt het Syrische regime al jaren, onder meer via wapenleveranties. Op 30 september begon het land met luchtaanvallen in Syrië, gericht op IS en andere tegenstanders van president Assad. Tot ergernis van Turkije en de door de VS geleide coalitie tegen IS, die juist willen dat Assad vertrekt. Zij willen dat Moskou stopt met die luchtaanvallen op de tegenstanders van Assad.

Gisteren: exclusief interview met de Syrische president Assad
Kaart met uitleg internationale coalitie

De Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en grote Europese mogendheden zijn het in eerdere gesprekken eens geworden over een routekaart die moet leiden tot een wapenstilstand in Syrië.

Ook voorziet het plan vanaf januari in zes maanden durende besprekingen tussen de regering van Assad en de oppositie, om te komen tot een regering van nationale eenheid en verkiezingen binnen achttien maanden.

Definitieve deal

Een derde ronde van besprekingen hierover vindt vrijdag in New York plaats. Daar komen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en een aantal andere ministers bijeen in het streven een definitieve deal te bereiken over beëindiging van de oorlog in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl