Nieuwsuur
AFP

Mogelijk honderden vluchtelingen die vanuit Turkije naar de EU wilden reizen, zijn recent gearresteerd en gedetineerd door Turkije. Ook stuurt het land Syrische en Irakese vluchtelingen soms terug. "Ernstige mensenrechtenschendingen", zegt Amnesty International, die de misstanden ontdekte.

Te gast vanavond in Nieuwsuur: Eduard Nazarski, directeur van Amnesty.

Detentiecentra

Turkije pakte volgens de mensenrechtenorganisatie sinds de start van de onderhandelingen tussen de EU en Turkije over het ‘indammen van migratiestromen’ honderden vluchtelingen op.

"Deze zijn vervolgens overgebracht naar ver afgelegen detentiecentra, vaak 1000 kilometer verderop, en daar zonder duidelijke rechtsgrond en zonder contact met de buitenwereld, vastgehouden", schrijft de organisatie in het rapport 'Europe’s gatekeeper: unlawful detention and deportation of refugees from Turkey'.

Vrije wil

Uit gesprekken die Amnesty met slachtoffers had blijkt dat zij dagenlang werden vastgeketend, geslagen en gedwongen werden teruggestuurd naar de landen waaruit ze waren gevlucht. Dat is in strijd met het internationaal recht.

Syrische vluchtelingen zouden onder druk worden gezet om een verklaring te tekenen waarin staat dat ze uit vrije wil terugkeren naar Syrië. 

"De mensonterende behandeling van de meest kwetsbare mensen, die het niveau van incidenten ver overstijgen, lijkt te worden aangejaagd door de afspraken die zijn gemaakt in het EU-Turkije Actieplan", zegt Eduard Nazarski, directeur Amnesty Nederland.   

Financiële steun

Aanstaande donderdag en vrijdag spreekt premier Mark Rutte in de Europese Raad onder meer over het EU-Turkije Actieplan. Daarin krijgt Turkije een bijdrage van drie miljard euro om de humanitaire situatie van vluchtelingen en asielzoekers te verbeteren in ruil voor strengere bewaking van de grenzen en het tegengaan van de stroom vluchtelingen en asielzoekers naar de EU.

Amnesty International roept Rutte op om ervoor te pleiten deze financiële steun aan Turkse detentiecentra op te schorten totdat meer duidelijk is over de behandeling van vluchtelingen uit Syrië en Irak.

EU-top: akkoord met Turkije

STER reclame