Lodewijk Asscher

Wat is er terechtgekomen van de sectorplannen van Asscher?

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

 • Yvonne Roerdink

  redacteur

Twee jaar geleden zette minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 600 miljoen euro opzij voor zijn zogeheten sectorplannen. Hij zei toen: "Met dit plan zorgen we ervoor dat mensen hun baan kunnen behouden die anders misschien een andere baan hadden moeten zoeken, maar ook dat er weer nieuwe banen bijkomen."

Afgelopen week publiceerde Asscher de resultaten en beoordeelde hij dat de uitvoering van de plannen goed op weg is. Maar is dat wel zo? Nieuwsuur duikt in de cijfers en kijkt in hoeverre de doelen van de sectorplannen zijn gehaald.

Wat is er terechtgekomen van de sectorplannen van Asscher?

19.000 banen

Volgens de minister zijn er door de sectorplannen tot nu toe 19.000 banen gecreëerd. Nieuwsuur onderzocht de cijfers en ontdekte dat 17.000 van deze plaatsen voor mbo-scholieren zijn, de zogeheten leerwerkplekken. In principe is het de bedoeling dat leerlingen ervaring op doen bij werkgevers, maar als leerlingen geen leerwerkplek kunnen vinden bij een werkgever, mogen zij op school ervaring op doen.

Bijvoorbeeld in het schildersvak op de Schilder^sCOOL in Den Bosch. "Door het sectorplan kunnen we wat meer leerlingen opleiden dan gewoonlijk. Dat zijn leerlingen die normaal ervaring bij een bedrijf zouden opdoen", zegt directeur John Broeders.

De leerlingen werken op de school in een soort simulatie-werkplaats. "Wij hebben oefenwanden waar ze een paar dagen aan werken. Als de opdracht klaar is, wordt de wand weer afgebroken voor de volgende groep."

 • Nieuwsuur
  Directeur John Broeders met een leerling
 • Nieuwsuur
  Een leerling aan het werk op de oefenwand
 • Nieuwsuur
  Een leerling aan het werk

Discussie

Minister Asscher telt deze leerwerkplekken voor mbo-scholieren mee bij het aantal gecreëerde banen. Maar de vraag is: zijn dit echt nieuwe banen?

"Het is een soort opleidingsplek waar mensen betaald worden. Het is een semantische discussie of dat wel of niet een baan is", zegt Pieter Gautier, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Het doel zou uiteindelijk moeten zijn om mensen aan een carrière te laten opbouwen, in dit geval als schilder. En je ziet dat bedrijven die gemotiveerd zijn om banen te creëren, sowieso al mensen trainen om dat te doen."

Het is goed dat die jongens leren schilderen, maar moet dat 600 miljoen euro kosten is de vraag.

VVD-Kamerlid Anne Mulder

Ambitieuzer

Ook verschillende Kamerleden vragen zich sterk af of het terecht is dat de minister deze 17.000 leerwerkplekken meetelt. Steven van Weyenberg (D66) vindt het nuttig dat er stageplekken gefinancierd worden met dit project, maar dat zijn volgens hem geen echte banen. "Het oorspronkelijke doel was natuurlijk veel ambitieuzer."

Dat vindt ook Anne Mulder (VVD): "Het is goed dat die jongens leren schilderen, maar moet dat 600 miljoen euro kosten is de vraag. Wat dat betreft zijn er geen banen bijgekomen."

De sectorplannen kunnen rekenen op stevige kritiek. "Er is heel veel geld uitgegeven aan doelen die niks met banen te maken hebben", zegt Pieter Heerma (CDA). "Daarnaast hebben alle plannen te maken met achterstanden. Dit is echt niet voor herhaling vatbaar."

Achter op schema

In totaal zijn er volgens het ministerie van Sociale Zaken 150.000 mensen geholpen door de sectorplannen. Die hulp kan variëren van bijscholing tot een gezondheidscheck.

Het doel van de plannen was in totaal 395.265 personen te helpen. Tot nu toe hebben nog maar enkele plannen hun doelstelling gehaald en loopt de helft van alle sectorplannen achter op schema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl