Het ontruimde stadion in Hannover

Duitsland-Nederland afgelast vanwege aanwijzingen aanslag

De oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland in Hannover is anderhalf uur voor aanvang afgelast, vanwege "concreet dreigingsgevaar". Er waren serieuze aanwijzingen voor een bomaanslag in het stadion. Tot dusver zijn er geen springstoffen gevonden en zijn er geen aanhoudingen verricht.

Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken verklaarde op een persconferentie dat de aanwijzingen dat er een aanslag ophanden was, zich opstapelden in de vroege avond. Daarom is kort voor de wedstrijd besloten de wedstrijd af te blazen. Hij wilde om veiligheidsredenen niet zeggen waar de waarschuwing vandaan kwam en hoe groot de dreiging daadwerkelijk was.

Correspondent Jeroen Wollaars is bij het stadion in Hannover en geeft in de uitzending het laatste nieuws. Marco Zannoni, directeur COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, is te gast in de studio.

Duitsland-Nederland afgelast vanwege aanwijzingen aanslag

Veiligheidsmaatregelen aangescherpt

Het voetbalstadion werd om 19.15 uur ontruimd. De ontruiming verliep rustig. Daarna hebben politie-eenheden met honden het stadion uitgekamd. Rond de HDI Arena, het stadion in Hannover, is nog steeds veel politie aanwezig.

In de stad Hannover zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Behalve het voetbalstadion is ook een concertzaal ontruimd. Een deel van het centraal station van Hannover is van de buitenwereld afgegrendeld.

Ministers weg

Bondskanselier Angela Merkel en haar voltallige ministersploeg zouden het oefenduel bijwonen in Hannover. Juist om aan te tonen dat "Duitsland niet voor terrorisme buigt". Ze waren nog op de luchthaven toen de wedstrijd werd afgelast en zijn teruggekeerd naar Berlijn.

De Nederlandse ministers Edith Schippers (Volksgezondheid) en Jeanine Hennis (Defensie) zaten wel op hun plek al in het stadion. De ministers zijn direct teruggebracht naar het vliegveld en zijn inmiddels weer geland in Nederland.

De aftrap van de wedstrijd zou om 20.45 plaatsvinden. De Duitse en de Nederlandse spelers waren nog op weg naar het stadion toen de oefenwedstrijd werd afgelast en hebben direct een rechtsomkeert gemaakt.

Het Duitse voetbalelftal is op "een veilige plek", meldt de perschef van de Duitse voetbalbond DFB, Jens Grittner. "We zijn op weg naar het stadion omgeleid door de politie. Meer kunnen we niet zeggen."

Drie bommen

Duitsland speelde vrijdagavond in Parijs een oefenduel met Frankrijk toen ook zij onderdeel werden van de aanslagen. Net buiten het Stade de France werden drie bommen tot ontploffing gebracht en uit voorzorg overnachtte het Duitse elftal in het stadion.

"Het was een shockerende nacht", zei Joachim Löw, de bondscoach van Die Mannschaft, gisteren. Toch waren de Duitse spelers het er na afloop over eens dat de wedstrijd met Nederland gespeeld moest worden. "Voor vrijheid en democratie, maar ook uit medeleven met onze Franse vrienden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl