Aangepast

Jeugdzorg wil ander meldsysteem kindermishandeling

  • Mirjam Bartelsman

    verslaggever

  • Mirjam Bartelsman

    verslaggever

Jeugdzorg Nederland vindt dat het huidige meldsysteem voor kindermishandeling op de schop moet. Er zijn de afgelopen jaren veel campagnes geweest om kindermishandeling te melden, maar volgens Jeugdzorg worden te veel mishandelde kinderen niet op tijd geholpen.

We missen kinderen, stelt de Taskforce Kindermishandeling in een advies aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. De Taskforce pleit er, net als Jeugdzorg Nederland, voor om het meldsysteem volledig om te gooien.

Jeugdzorg wil ander meldsysteem kindermishandeling

Veilig Thuis

Het aantal kinderen dat ieder jaar wordt mishandeld blijft onveranderd groot. Jaarlijks komen vijftig kinderen om door kindermishandeling, minstens 120.000 kinderen per jaar worden ernstig mishandeld.

Sinds dit jaar is er één meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling: Veilig Thuis. Via spotjes op televisie en campagnes worden we opgeroepen om elk vermoeden van kindermishandeling te melden, maar wat gebeurt er als we dit doen?

Ten einde raad

Hans Brugmans heeft er geen goede ervaringen mee. In het gezin van zijn zus werden de twee kinderen jarenlang ernstig mishandeld en misbruikt door hun vader. "Mijn broer kwam daar op een dag onverwacht langs en trof een vreselijke situatie aan. Hij heeft gebeld naar Jeugdzorg en daar is een notitie van gemaakt, maar we weten niet wat er verder mee is gebeurd."

Volgens Brugmans zijn er in de loop van de tijd meerdere meldingen gedaan. "Mijn broer heeft niet alleen Jeugdzorg, maar ook de politie en de GGD getipt. Hij was ten einde raad. Ook ik heb een melding gedaan. Later bleek dat ook de school van de kinderen en buren hadden gebeld."

Hij is verontwaardigd dat er niks is gedaan met ruim tien jaar aan meldingen. "Je meldt niet-pluisgevoelens van kindermishandeling, want je weet het natuurlijk niet helemaal zeker, als buren niet en als familie ook niet. Ik snap niet dat het helemaal niet is opgepakt."

Het moet echt mogelijk worden om als meldpunt de naam van het kind te registreren en zo gegevens te combineren.

Jan-Dirk Sprokkereef, Jeugdzorg Nederland

Hetzelfde kind

Volgens kinderarts Elise van der Putte, van de Taskforce Kindermishandeling, schuilt er een probleem in het feit dat gegevens niet gekoppeld worden. "Als iemand nu belt met zorgen, wordt dat geregistreerd op naam van de melder, niet op naam van het kind. Dat betekent dat er misschien wel tien mensen zich zorgen kunnen maken over hetzelfde kind, maar dat niet duidelijk wordt dat het steeds om hetzelfde kind gaat."

Van der Putte pleit daarom ervoor om bij een melding ook de persoonsgegevens van het kind te registreren.

Privacy

Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van Jeugdzorg Nederland, sluit zich daarbij aan. "We hebben onderzoek gedaan en gekeken of de huidige gegevens voldoende zijn. Dat blijken ze niet te zijn. Het moet echt mogelijk worden om als meldpunt de naam van het kind te registreren en zo gegevens te combineren."

Eerder verdedigde Jeugdzorg Nederland nog het huidige meldsysteem, vooral vanwege privacy. Nu kijkt Sprokkereef daar anders naar. "Privacy is belangrijk en je moet niet zomaar alles gaan registreren. Maar we laten kinderen in de kou staan als we deze stap niet durven te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl