'Dreigingsniveau aanslag onveranderd substantieel'

Het dreigingsniveau voor Nederland is onveranderd substantieel. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Dat staat in het nieuwste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. De dreiging komt niet alleen van jihadisten, maar ook van extreem-links en -rechts in Nederland.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is te gast om het nieuwe dreigingsbeeld toe te lichten.

'Dreigingsniveau onveranderd substantieel'

Doelwit

Op dit moment zijn er in Nederland geen concrete aanwijzingen voor een op handen zijnde terroristische aanslag, maar voor heel Europa geldt het beeld van een complexe en reële dreiging, staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

De complexiteit wordt onderstreept door de crash van de Russische Airbus boven de Sinaïwoestijn. Als de Egyptische tak van IS hiervoor verantwoordelijk is, betekent het dat nu ook Rusland doelwit is van de terreurbeweging.

Promotie binnen IS

Ondanks dat het dreigingsniveau in Nederland onveranderd substantieel blijft, noemt de NCTV wel dreigingsverhogende factoren. Zo heeft een aantal Nederlandse jihadisten zich de afgelopen tijd aangesloten bij groepen binnen IS in Syrië die zijn gericht op het plegen van aanslagen in westerse landen. Dat wordt gezien als een promotie binnen IS.

De strijd in Syrië en Irak blijft volgens de NCTV "een voorname bron van dreiging" voor Nederland. Gemiddeld reizen ongeveer vijf jihadisten per maand Nederland uit. In totaal zijn er tot nu toe 220 Nederlanders naar Syrië vertrokken. Daarvan zijn er maar weinig teruggekeerd: ongeveer veertig.

Jihadisten trainen op een onbekende plek in Syrië

Risico's

De NCTV kijkt in het rapport ook naar de vluchtelingencrisis in Nederland. De komst van veel vluchtelingen naar Nederland brengt risico's met zich mee. Volgens de NCTV valt niet uit te sluiten dat jihadisten of leden van jihadistische organisaties zich kunnen mengen onder migratiestromen en op die manier Nederland binnenkomen.

De NCTV noemt het desondanks onwaarschijnlijk dat terroristische groepen veel van deze kanalen gebruikmaken, doordat er een kans bestaat dat ze onderweg ontdekt worden. Er zijn volgens de NCTV geen bevestigde gevallen, wel zijn de Europese veiligheidsdiensten alert op de mogelijkheid dat jihadisten via deze weg naar Europa worden gestuurd.

Extremisme

De vluchtelingencrisis brengt ook met zich mee dat rechts-extremisten in Nederland actiever zijn geworden, zegt de NCTV. Extreem-rechtse groepen als de NVU en Identitair Verzet proberen in te spelen op sentimenten tegen moslims en asielzoekers.

Ook is het aantal uitingen van extremisme toegenomen. Zo zijn bij bekladdingen van opvanglocaties extreem-rechtse symbolen gebruikt en zijn burgemeesters, wethouders en raadsleden bedreigd om de komst van een asielzoekerscentrum tegen te houden.

Ook wijst de NCTV op de aanval op de noodopvang in Woerden vorige maand. Een dergelijk zwaar incident bij een opvanglocatie was de laatste jaren niet voorgekomen. Toch is er in Nederland nog geen sprake van structurele gewelddadigheden tegen azc's, zoals wel in Duitsland het geval is.

Demonstratie van Pegida in Utrecht op 11 oktober

Confrontaties

Ook extreem-links wordt actiever en zoekt de confrontatie met extreem-rechts. De NCTV noemt als voorbeeld de demonstratie van anti-islambeweging Pegida in Utrecht vorige maand. Bij die demonstratie braken er opstootjes uit tussen de Pegida-aanhangers en tegen-demonstranten.

Het leidt tot het risico van "hernieuwde gewelddadige confrontaties tussen extreem-rechtse en extreem-linkse groepen, zoals dat in andere Europese landen ook te zien is", stelt de NCTV.

Opstootjes bij demonstratie Pegida

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl