AzG: geen reden voor aanval Kunduz

Er waren geen redenen voor de luchtaanval op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz vorige maand. Dat zegt Artsen zonder Grenzen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de aanval dat vandaag is gepubliceerd.

Op 3 oktober bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht het ziekenhuis van van de hulporganisatie. Gevechtsvliegtuigen namen het gebouw onder vuur. Zeker 30 patiënten en leden van de medische staf kwamen bij de aanval om.

Nieuwsuur bespreekt het onderzoek in de studio met Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland.

AzG: geen reden voor aanval Kunduz

'Geen gewapende strijders'

"Het document geeft het chronologische relaas van de feiten vóór, tijdens en juist na de luchtaanval en brengt geen redenen aan het licht waarom het ziekenhuis werd aangevallen. Er waren geen gewapende strijders, noch werd er gevochten op of vanaf het ziekenhuisterrein", zegt Artsen zonder Grenzen.

"Vanuit het ziekenhuis lijkt het erop dat deze aanval bedoeld was om te doden en te vernietigen", zegt Christopher Stokes, algemeen directeur van AzG. Volgens Stokes tast de organisatie verder compleet in het duister. "We weten niet waarom. We weten niet wat er in de cockpit gebeurde, of welke beslissingen er werden genomen door de VS en Afghanistan."

Christopher Stokes, algemeen directeur AzG

De dagen voor de aanval op het ziekenhuis waren er hevige gevechten tussen de Taliban en het regeringsleger in Kunduz. Ook de Verenigde Staten voerden in die periode luchtaanvallen uit op de doelen van de Taliban.

"Volgens sommige verklaringen was de aanval gerechtvaardigd omdat we Talibanstrijders behandelden", zegt directeur Stokes. "Gewonde strijders zijn onder het internationale recht patiënten die gevrijwaard moeten worden van aanvallen en behandeld moeten worden zonder onderscheid. Medische staf mag nooit gestraft of aangevallen worden vanwege de verzorging van gewonde strijders."

Op het moment van de aanval lagen er 105 patiënten in het ziekenhuis en waren er zo'n tachtig artsen van verschillende nationaliteiten aan het werk.

Ziekenhuis Artsen zonder Grenzen in puin na bombardement

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een paar dagen na de aanval persoonlijk zijn excuses aangeboden aan Artsen zonder Grenzen. Ook zijn de Amerikanen een onderzoek gestart, maar die resultaten laten nog op zich wachten. AzG klaagde twee dagen geleden dat het van de Amerikanen nog altijd geen afdoende uitleg heeft gekregen.

De hulporganisatie baseert het eigen onderzoek op meerdere gesprekken met Afghaanse en internationale medewerkers die in het ziekenhuis werkten. Verder is er interne en openbare informatie geanalyseerd, naast foto’s van voor en na de aanval, e-mails en gegevens van telefoongesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl