Griekse migratieminister verwijt Europa hypocrisie

Griekenland is uitgegroeid tot de belangrijkste toegangspoort naar Europa voor vluchtelingen. Ondanks de verslechterde weersomstandigheden blijven vluchtelingen de oversteek maken. Alleen al in oktober dit jaar kwamen ruim 210.000 vluchtelingen via Turkije Griekenland binnen.

In Nieuwsuur vanavond een reportage over de rol van de Griekse overheid in de migrantencrisis. Te gast is Luuk van Middelaar, hoogleraar grondslagen van de Europese Unie en tot voor kort onderdeel van het kabinet van Herman van Rompuy, de eerste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders.

Europees probleem

Verslaggever Tom Kleijn deed eerder deze week verslag vanuit Lesbos. Vanavond kijkt hij naar de rol van de Griekse overheid in de migrantencrisis. Zij krijgen het verwijt van andere EU-landen dat ze hun grenzen onvoldoende beschermen en nauwelijks hulp bieden aan vluchtelingen.

Deel I: 'Europa zelf is nergens op Lesbos te zien'
Griekse migratieminister verwijt Europa hypocrisie

Onze kustwacht heeft 85.000 mensen uit de zee gered de afgelopen maanden. We zouden de vluchtelingen al moeten stoppen voordat ze de zee op gaan, want op zee zullen ze verdrinken.

Yiannis Mouzalas, de Griekse minister van Migratie

De Griekse minister van Migratie, Yiannis Mouzalas, wijst de beschuldigingen van de hand. “Deze hypocrisie moet eens ophouden. Het vluchtelingenprobleem is een probleem dat in Griekenland plaatsvindt, maar het is een Europees probleem.”

Van de enorme aantallen migranten die naar Griekenland komen, is een groot deel Syriër. Zij ontvluchten de oorlog. De meesten willen het land verlaten om verder te reizen naar welvarende landen in West- en Noord-Europa.

Plan

Griekenland is overweldigd door de enorme aantallen. Zelf zit het land nog altijd in een diepe financiële crisis, het kan de registratie en het afnemen van vingerafdrukken niet bijbenen, laat staan alle vluchtelingen onderdak, voedsel en hulp bieden. Toch heeft Alexis Tsipras onlangs Europa toegezegd om vijftigduizend opvangplaatsen te creëren voor vluchtelingen. Een uitgewerkt plan ligt echter nog niet klaar.

Mouzalas vindt dat Europese landen Griekenland meer moeten helpen. "Als er een mededeling zou komen dat er 32 bootjes met heroïne vanuit de kust van Turkije vertrokken, zou Interpol die meteen stoppen. Als er duizend boten vertrekken met 100 mensen aan boord - een even zware misdaad - dan is er niemand."

“Onze kustwacht heeft 850000 mensen uit de zee gered de afgelopen maanden. We zouden de vluchtelingen al moeten stoppen voordat ze de zee op gaan, want op zee zullen ze verdrinken."

Het is makkelijk om te houden van een dood vluchtelingenkind of een verdronken vluchteling, je moet houden van een vluchteling die in leven is.

Yiannis Mouzalas, Griekse minister van Migratie

Mouzalas vindt dat er ook meer moet worden samengewerkt met Turkije, het land dat hij ziet als de echte toegangspoort naar Europa. "Dit is heel belangrijk voor het bepalen van het beleid, want als Turkije de toegangspoort is, dan moeten de hotspots in Turkije geplaatst worden. Dan moet de stroom gecontroleerd worden op Turks grondgebied, dan zullen de vluchtelingen gered worden voordat ze op een boot stappen."

Vrijwilligers

De vluchtelingen die Griekenland bereiken, reizen bijna allemaal via Athene voordat ze verder gaan met hun reis op weg naar een andere bestemmingen in Europa. De Griekse regering heeft geen geld om hen op te vangen, dus is de noodopvang in handen van vrijwilligers en lokale overheden. Zo heeft een krakerscollectief het voormalig Griekse Bureau voor Statistiek omgebouwd tot een vluchtelingenopvang.

Ook is het leegstaande turn-stadion van de Olympische Spelen sinds een paar dagen noodopvang voor vluchtelingen. "We hebben hier nog niet eens een euro voor gekregen", vertelt de lokale burgemeester. "Alles wat hier binnenkomt aan geld en goederen komt van de mensen uit de wijk. We hebben toevallig vier euro gevonden, maar dat hebben we hier symbolisch op de muur geplakt."

Hypocrisie

Mouzalas doet een dringende oproep aan de rest van Europa. Zonder hulp van anderen ziet hij het somber in. "Staat u mij toe om te zeggen dat het makkelijk is om te houden van een dood vluchtelingenkind of een verdronken vluchteling, je moet houden van een vluchteling die in leven is. Dat is de weddenschap die Europa moet winnen, de rest is hypocrisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl