Jemen
Aangepast

'Verzekeraars investeren in bommen'

Zes verzekeringsgroepen in Nederland hebben aandelen en obligaties in vier Amerikaanse wapenfabrikanten die MK-bommen en clusterbommen produceren. Onderzoek van Amnesty International in het noorden van Jemen wijst uit dat deze munitie recent is gebruikt bij luchtaanvallen op burgerdoelen, met veel burgerslachtoffers tot gevolg.

Burgers

Volgens Amnesty gaat het om Aegon, Allianz, APG en Legal & General die flink investeren in aandelen en obligaties van wapenproducenten. Delta Lloyd en Generali investeren een relatief klein bedrag in wapenproducent Lockheed Martin.

Amnesty deed in juni en juli 2015 onderzoek in Sa’da, een regio in het noorden van Jemen. Onderzoekers bezochten verschillende locaties van luchtaanvallen waarbij veel burgers omkwamen.

'Verzekeraars investeren in bommen'

Amnesty schrijft: "Bij de onderzochte aanvallen op verschillende dorpjes in de regio Sa’da kwamen ten minste 71 burgers om het leven, onder wie een groot aantal kinderen. Amnesty vond geen bewijs voor de aanwezigheid van militaire doelen. Deze aanvallen zijn onwettig omdat zij civiele objecten (woningen) tot doel hadden of geen onderscheid maakten tussen burger-en militaire objecten."

Gesprek

Verzekeraar Aegon is erg geschrokken. "Aegon wil niets met clustermunitie te maken hebben. Dit is enkele jaren geleden vastgelegd in beleid dat geldt voor zowel Aegon Nederland als Aegon Group", staat in een persbericht.

"Aegon belegt alleen in Lockheed Martin; de andere bedrijven zijn uitgesloten van onze beleggingen. Wel beheren we voor een aantal Britse klanten een belegging van in totaal 1 miljoen euro in General Dynamics."

De verzekeraar is van plan direct contact op te nemen met Lockheed Martin, dat bekend zou staan als een bedrijf dat verre wil blijven van clustermunitie. Mochten een gesprek met de Lockheed niet tot bevredigende resultaten leiden, dan is Aegon bereid de investering in Lockheed te "heroverwegen".

Moederbedrijven

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat Nederlandse verzekeraars een streng beleid hebben als het gaat om duurzaam investeren, "en scherpen dat ook voortdurend aan". Volgens de belangenvereniging noemt Amnesty namen van enkele verzekeraars waarvan het merendeel moederbedrijven heeft in het buitenland waar een ander beleid kan gelden.

"Het gaat dus niet om investeringsgroepen in Nederland. Daar waar het gaat om rechtstreeks investeren in bij voorbeeld clusterbommen wijzen we dat uiteraard af, sterker, dat mogen Nederlandse verzekeraars niet. "Maar ergens in de keten houdt het op. Gechargeerd gezegd: je kunt toch moeilijk stellen dat je niet meer in Shell mag investeren omdat het bedrijf kerosine maakt waarmee vliegtuigen vliegen, die ook een bom kunnen afgooien", aldus woordvoerder Rudi Buis.

Betrokkenheid

Ook APG heeft gereageerd: "Van de drie bedrijven die Amnesty noemt, hebben wij Orbital ATK en Textron uitgesloten als belegging. Lockheed Martin stond ook op onze uitsluitingslijst tot 2013, toen Lockheed bekend maakte de productie van de betreffende onderdelen voor clusterbommen te staken."

Delta Lloyd noemt het onderzoek achterhaald. "het onderzoek van Amnesty baseert zich op gegevens van deze zomer. Per 1 november van dit jaar heeft Delta Lloyd haar investeringsbeleid aangescherpt. Delta Lloyd sluit nu alle vormen van betrokkenheid bij controversiële wapens uit."

Jemen, het nieuwe Syrië?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl