De kolencentrale van E.On op de Maasvlakte

Goedkope kolen staan groene energie in de weg

Groene stroom is belangrijk bij de aanpak van het klimaatprobleem, zeggen milieuorganisaties. Maar de stroom in Nederland wordt steeds grijzer in plaats van groener. Door de lage steenkolenprijs kiezen veel energiebedrijven minder voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa.

Dat blijkt uit de jaarlijkse stroomranglijst van onder meer de Consumentenbond en een aantal milieuorganisaties. De organisaties achter de Stroomranking hebben vooral kritiek op het grootschalige gebruik van kolencentrales, die vervuilender zijn dan gascentrales.

Vanavond in Nieuwsuur een debat tussen: Arnoud Kamerbeek, topman van energiebedrijf Delta, dat dit jaar een 4.4 scoort en Brendan de Graaf, directeur van De Unie dat een 10 scoort.

'Historische vergissing dat er nog kolencentrales zijn gebouwd'
Goedkope kolen staan groene energie in de weg

Energieakkoord

Het is al jaren het toverwoord in de energiewereld: duurzaamheid. Twee jaar geleden ondertekenden meer dan veertig organisaties het Energieakkoord voor duurzame groei. Daarbij is onder meer afgesproken dat in 2020 veertien procent van de energie duurzaam moet zijn.

In de stroomranglijst zijn alle 37 stroomleveranciers in Nederland op duurzaamheid beoordeeld. Daaruit blijkt dat de bedrijven over de gehele linie voor meer vervuiling zorgen dan een jaar geleden. Het gemiddelde eindcijfer daalde van een 5,7 naar een 5,5.

Het belangrijkste is dat er veel meer windmolenparken en zonnepanelen bijkomen.

Olof van der Gaag, Natuur en Milieu

Energiereuzen als Nuon en Essent bungelen onderaan de ranglijst. Eneco zit wel in de voorhoede, maar daalt ook. Slechts drie bedrijven krijgen de maximale beoordeling: De Unie, Pure Energie en Qurrent. Zij zijn het groenst.

Energierekening

Nederland is op dit moment een van de minst duurzame landen van Europa, zegt Olof van der Gaag van Natuur en Milieu. "We worden geen Europees kampioen voetbal, maar ook geen kampioen duurzame energie." Volgens Van der Gaag moet er veel meer energie worden bespaard. "Maar het belangrijkste is dat er veel meer windmolenparken en zonnepanelen bijkomen."

Overstappen op duurzame energie hoeft niet te leiden tot een hogere energierekening, zegt Van der Gaag. "De stroom in Nederland is eigenlijk hartstikke goedkoop. Er zit wel veel belasting op. Je bent nu het goedkoopst uit als je zonnepanelen neemt. Maar de consument kan natuurlijk ook overstappen naar een van de koplopers op het gebied van groene energie."

De afgelopen jaren is er een aantal nieuwe kolencentrales bijgekomen, maar er zijn ook nog verouderde centrales uit de jaren 80, zegt Van der Gaag. "Die moeten in ieder geval dicht. Maar we hadden die nieuwe nooit moeten bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl