Grote aantallen vluchtelingen kiezen noodgedwongen de route door Servië
Aangepast

Vluchtelingenstroom groeit de Balkan boven het hoofd

Een groot aantal asielzoekers wil via Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië en Oostenrijk uiteindelijk Duitsland bereiken. De doorreislanden dreigen hun grenzen te sluiten omdat ze naar eigen zeggen de vluchtelingenstroom niet aankunnen.

De Europese Unie wil nog deze week 400 grensbewakers sturen naar de zuidwestelijke Balkan die de instroom van vluchtelingen moeten reguleren. Dat staat in de ontwerptekst waarover de leiders van de Balkanlanden het later vanmiddag eens moeten worden tijdens hun overleg met de Europese Commissie in Brussel.

In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws uit Brussel van Arjan Noorlander en een reportage uit Servië van correspondent Marcel van der Steen, die in het grensgebied is van Kroatië en Slovenië. Afgelopen nacht gingen daar weer 3900 vluchtelingen de grens over.

Dit jongetje in de Servische stad Berkasovo wacht tot hij met zijn ouders de grens over kan

Rivier van mensen

"Het is als een grote rivier van mensen. Als je de stroom wilt stoppen, krijg je elders overstromingen." Zo typeerde VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR deze week de stroom vluchtelingen op de Balkan.

Vluchtelingen bij de grens tussen Kroatie en Slovenie

Als onze Kroatische buren de grens sluiten, dan moet er een andere overgang worden geopend.

Aleksandar Vulin, minister voor Sociaal Beleid Servië

Hongarije sloot al eerder de grens met Kroatië en Servië. De vluchtelingen die vanuit Griekenland en Macedonië naar het noorden willen, reizen nu noodgedwongen via Servië en Kroatië naar Slovenië. Via Slovenië hopen ze Oostenrijk, Duitsland of andere EU-landen te bereiken.

Gissen

Vooral in Servië stapelen de problemen zich op. Vanuit het zuiden wordt het Balkanland overstroomt door vluchtelingen.

"We kunnen niet voorspellen hoeveel mensen hier morgen zullen zijn, of het er 2000 zijn of niet. Het is mogelijk dat er een andere overgang komt, omdat bijvoorbeeld onze Kroatische buren de grens sluiten. Dan moet er een andere overgang worden geopend. Daarom kunnen we alleen maar gissen en de situatie in de gaten houden", zegt Aleksandar Vulin, minister voor Sociaal Beleid.

Een meisje wacht bij de Sloveens grens tot ze Oostenrijk in mag

Toen ze vertrokken, huilden en kusten ze me. Ik kuste hen, ben meegegaan tot aan de grens waar we afscheid hebben genomen.

Milenko Veljnović, Serviër

Als de buurlanden van Servië de grenzen sluiten, krijgt Servië een gigantisch humanitair probleem. Vooral tijdens de winter die eraan komt. Er is een tekort aan alles.

Beter behandelen

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, deed vandaag een oproep aan de Balkanlanden. Hij wil dat zij de ‘tienduizenden doorreizende vluchtelingen’ beter behandelen.

In Servië ving Milenko Veljnović vluchtelingen op die langs zijn huis liepen, omdat hij het niet langer kon aanzien. "Toen ik die mensen zag, en de kinderen, voelde het alsof het mijn eigen kleinkinderen zijn. Het was zo moeilijk voor me, ik moest er bijna van huilen. Toen heb ik ze uitgenodigd. Iedereen zegt dat we slecht zijn, maar we zijn de besten. De buren hebben hetzelfde gedaan", vertelt Veljnović.

"Toen ze vertrokken, huilden en kusten ze me. Ik kuste hen, ben meegegaan tot aan de grens waar we afscheid hebben genomen."

Bij de Servisch-Kroatische grens zitten duizenden vluchtelingen vast omdat ze de grens niet over mogen. Het is slecht weer en erg koud. Volgens hulporganisaties is de situatie "onmenselijk"

Hekken kunnen geen deel zijn van de oplossing. De Europese Unie is ook een politieke unie, die op bepaalde waarden is gebaseerd.

Vladimir Petronijević, politiek-analist

Opvang

De Europese Commissie wil er vandaag op aandringen dat de Ballkanlanden praktischer gaan samenwerken, zoals de uitwisseling van informatie en materialen voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Ook wil Brussel dat ongeregistreerde vluchtelingen voortaan niet meer ongehinderd door een land kunnen reizen, op weg naar het buurland.

Waarden

De Servische politiek-analist Vladimir Petronijević adviseert landen nergens hekken te bouwen. "Het zal en het kan geen deel zijn van de oplossing. De Europese Unie is ook een politieke unie, die op bepaalde waarden is gebaseerd", zegt hij.

"Het vrije verkeer voor personen is één van die waarden. En als we als continent het Schengenverdrag en het vrije verkeer voor personen verliezen, als de hekken zorgen voor verdeeldheid tussen de landen, dan is de logische vraag: hebben we nog wel een politieke unie?"

Het hek dat Hongarije plaatste bij de grens met Servië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl