Een vluchteling kijkt hoe extra hekken met plasticzeil worden neergezet voor sportcentrum Snellerpoort

Drie burgemeesters over draagvlak voor vluchtelingen en democratie

Het protest tegen de mogelijke komst van vluchtelingen klinkt in verschillende plaatsen in Nederland zeer luid.

In Woerden werd de noodopvang bestormd, in Oranje kwamen de bewoners in opstand nadatstaatssecretaris Klaas Dijkhoff hen overviel met nog meer vluchtelingen en in Steenbergen liep een inspraakavond behoorlijk uit de hand. Het zijn roerige tijden voor burgemeesters die te maken krijgen met de boosheid en onvrede van hun inwoners.

Vanavond zijn in Nieuwsuur de burgemeesters van Woerden, Victor Molkenboer (PvdA), van Midden-Drenthe, Ton Baas (VVD) en van Steenbergen Joseph Vos (CDA) te gast. Waar komt de onrust in hun plaatsen vandaan? En hebben burgemeesters genoeg instrumenten om de opvang van vluchtelingen in goede banen te leiden?

Drie burgemeesters over draagvlak voor vluchtelingen en democratie

Steenbergen

Pittig, heftig en ontluisterend. Zo ervaarde burgemeester Joseph Vos van Steenbergen woensdagavond de bijeenkomst over wel of geen asielzoekerscentrum in zijn gemeente. "Emotie is niet erg, maar de manier waarop het ging, is niet fijn", zei hij tegen Omroep Brabant.

Een deel van de mensen die luidruchtig protesteerden tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Steenbergen, kwam volgens de burgemeester van buiten de gemeente. "Ik ken niet al mijn inwoners, maar ik denk dat een deel van buiten is gekomen", zei burgemeester Vos in het NOS Radio 1 Journaal.

Met een noodverordening, die was ingesteld om rellen te voorkomen, bleef het uiteindelijk na de bijeenkomst rustig in het stadje.

Woerden

Met vuurwerk en eieren bestormden twee weken geleden een groep mannen met bivakmutsen de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden. In totaal deden twintig mannen mee aan de gewelddadigheden. Allemaal mannen tussen 19 en 35 jaar oud. Ze waren in het zwart gekleed en hadden bivakmutsen op. Burgemeester Victor Molkenboer sprak van een "zieke groep".

Maar Molkenboer wees ook richting Den Haag. Hij vindt dat de rijksoverheid te weinig regie heeft gevoerd rond de vluchtelingenproblematiek. "Je kunt niet alles voorzien, maar we wisten wel de afgelopen maand dat we hiermee geconfronteerd zouden worden."

'De aanval roept een traumatische ervaring op'

Oranje

In het Drenthese dorp Oranje, werd burgemeester Ton Baas geconfronteerd met een enorme commotie na een plotseling bezoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Die kwam met het nieuws dat de 140 dorpsbewoners er nog 700 asielzoekers extra bij zouden krijgen terwijl eerder was afgesproken dat er maximaal 700 asielzoekers opvang zouden krijgen in een vakantiepark nabij het kleine dorp.

Na de bijeenkomst gingen de bewoners de straat op en blokkeerden de toegangswegen. De bussen met vluchtelingen keerden daarop om. Ook werd de auto van staatssecretaris Dijkhoff belaagd.

Burgemeester Baas noemde de overheid een onbetrouwbare partner. "Als je na een half jaar zegt: ik houd me niet meer aan de afspraak, loop je een ernstig risico dat de overheid onbetrouwbaar wordt", aldus Baas in Nieuwsuur.

Burgemeester Ton Baas reageert op de blokkade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl