Nieuwsuur
nieuwsuur

In Duitsland dreigt een steeds sterkere tegenstelling te ontstaan tussen de mensen die de vluchtelingen willen verwelkomen en de burgers die zich ernstig zorgen maken.

Nieuwsuur was in de Duitse deelstaat Thüringen en volgt onder andere de gymnasiumdocent Björn Höcke, fractievoorzitter van de extreemrechtse partij 'Alternative Für Deutschland'.

OND Grotere tegenstellingen om vluchtelingen in Duitsla

Tot nu toe kreeg de extreemrechtse partij 'Alternative Für Deutschland' (AFD) niet genoeg stemmen om een zetel te veroveren in het landelijke parlement. Inmiddels laten de peilingen een ander beeld zien. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou deze partij waarschijnlijk wel de kiesdrempel halen. In de drie Oost-Duitse deelstaten Saksen, Brandenburg en Thüringen zit de partij al wel in het parlement. Ze krijgen daar ook veel steun van burgers.

Demonstratie

In Thüringen organiseert fractievoorzitter Björn Höcke van de AFD iedere week een demonstratie waar duizenden mensen op af komen. Höcke en de demonstranten willen dat Merkel opstapt. ,"We zijn de enige partij die de politiek van Merkel kritiseert en we zijn ervan overtuigt dat ze weg moet omdat haar politiek Europa bedreigt".

Tegelijkertijd wordt de deelstaat Thüringen geregeerd door de extreem linkse partij Die Linke die juist veel meer vluchtelingen zouden willen opvangen. Veel mensen melden zich als vrijwilliger om de duizenden vluchtelingen in Erfurt op te vangen. De gemeente Erfurt heeft de opvang tot nu toe goed in de hand, al is inmiddels veel noodopvang provisorisch in sporthallen ondergebracht. Woordvoerder Inga Hettschtedt van de gemeente ziet het nog niet somber in: "Het is natuurlijk een grote belasting maar iedereen helpt mee en het gaat per slot van rekening om mensen."

Tweedeling

De CDU, de partij van Angela Merkel, was tot vorig jaar de grootste partij in de deelstaat. Sinds een jaar zit de CDU in de oppositie en de fractievoorzitter Mike Möhring maakt zich grote zorgen over de tweedeling in de samenleving. "Ik maak me grote zorgen over deze tweedeling. Als dat de basis wordt, beschadigt de samenleving. Dat moet worden vermeden. Het is bijzonder vermoeiend voor onze partij om tussen links extremisme en rechts extremisme een serieus antwoord te blijven geven op ingewikkelde vragen."

STER reclame