Schaamte, angst en verzet in Montfoort

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

De politie heeft gisteren opnieuw drie mannen opgepakt voor de bestorming van de vluchtelingenopvang in Woerden. Dat brengt het totaal aantal verdachten op veertien, van wie er zeven uit het nabijgelegen Montfoort komen.

In Montfoort schamen veel inwoners zich voor de acties van hun stadsgenoten. De interim-burgemeester Theo van Eijk betitelt de acties als gewelddadig. Maar tegelijkertijd zien sommige inwoners de daders als helden, en beschouwen de aanval als "logisch verzet". Anderen doen het af als kattenkwaad. Nieuwsuur bericht vanavond vanuit een gespleten stad.

Schaamte, angst en verzet in Montfoort

Bestorming

Met vuurwerk en eieren bestormden ruim anderhalve week geleden een groep mannen met bivakmutsen de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden. In totaal deden twintig mannen mee aan de gewelddadigheden.

De politie reageerde alert waardoor de mannen de vluchtelingenopvang niet konden binnendringen. Elf van hen werden ter plekke ingerekend, de rest ontsnapte.

Na een week hechtenis zijn afgelopen weekend alle verdachten voorlopig vrijgelaten. Ze worden nog wel verdacht van openlijke geweldpleging en bedreiging. Bijna alle verdachten hebben een gebiedsverbod gekregen en mogen niet in de buurt komen van een vluchtelingenopvang of asielzoekerscentrum.

"Ons Montfoort Vluchtelingenvrij"

Zeven verdachten komen uit de gemeente Montfoort. Al een maand lang protesteert een groep van anonieme actievoerders in Montfoort tegen de mogelijke komst van vluchtelingen. Meerdere malen zijn spandoeken opgehangen met teksten als: 'Stop de Islam', 'Sluit de grenzen' en 'Eigen volk eerst'.

De actiegroep Ons Montfoort Vluchtelingenvrij zit achter de spandoekenactie. Naar alle waarschijnlijkheid zijn een aantal mensen van die actiegroep ook betrokken bij de bestorming van de noodopvang in Woerden.

In Montfoort zijn nog geen concrete plannen voor de opvang van vluchtelingen. Wel heeft interim-burgemeester Van Eijk aangegeven open te staan voor de opvang vluchtelingen.

De actiegroep wil op geen enkele manier reageren op vragen van Nieuwsuur.

Memo

Uit een memo, die in het bezit is van Nieuwsuur, blijkt dat interim-burgemeester Theo van Eijk op 5 oktober een gesprek had met de actiegroep.

Een van de aanwezigen was Jochem Daeter een student woonachtig in Montfoort. Bij de laatste Statenverkiezingen stond hij op de lijst van Utrechtse PVV. Maar als we Daeter om een toelichting vragen ontkent hij betrokken te zijn bij de actiegroep, ondanks zijn optreden als woordvoerder tijdens het gesprek met de burgemeester.

Opvang

Maar er is ook een ander geluid te horen in Montfoort. Sinds kort is er ook een andere actiegroep actief in Montfoort: Actie Schooltent. De groep heeft het initiatief genomen om schooltenten te financieren voor de vluchtelingenkampen in Libanon.

Binnen enkele weken wordt duidelijk of ook in Montfoort vluchtelingen worden opgevangen. Samen met de gemeenten Woerden, IJsselstein, Oudewater en Lopik voert de gemeente daar gesprekken over het met het COA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl