Kinderalimentatie opnieuw op de schop?

tijd van publicatie
ANP
Geschreven door
Lieke Kwant
redacteur
Camelea Buys
verslaggever

Moeten vaders meer alimentatie voor hun kinderen gaan betalen? Dat is de vraag die de Hoge Raad morgen beantwoordt. Begin dit jaar veranderden de regels voor de kinderalimentatie: omdat moeders meer kindgebonden budget kregen van de overheid, hoefden vaders minder of zelfs geen alimentatie te betalen. Dat gaat mogelijk na morgen weer veranderen.

Nieuwsuur spreekt met drie gescheiden vaders die minder alimentatie wilden betalen, Mechteld van den Oord van site 'De Advocatenwijzer' die overstelpt werd met aanvragen van vaders, en advocate Agnes van Wieren, die de uitwassen van de nieuwe alimentatieregels zag. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderalimentatie opnieuw op de schop?

Extra toeslag

Vanaf dit jaar krijgen alleenstaande ouders, vaak de moeders, naast het kindgebonden budget nog een extra toeslag van de overheid van maximaal 3.050 euro. Hoe hoog deze toeslag precies is, hangt af van het inkomen. Zowel het kindgebonden budget als de extra toeslag is van invloed op de kinderalimentatie die de vaders moeten betalen. 

Een groep van experts die de hoogte van alimentatie vaststelt, de landelijke Expertgroep Alimentatienormen, bepaalde namelijk dat beide toeslagen er zijn voor het levensonderhoud van de kinderen. Zij vinden dat het kindgebonden budget en de extra toeslag moeten worden afgetrokken van het bedrag dat nodig is voor het levensonderhoud van de kinderen. 

Niets betalen

Daarom hoeven vaders minder of zelfs geen alimentatie te behalen. Bijvoorbeeld: een gescheiden vader betaalde voorheen 4500 euro aan kinderalimentatie voor zijn twee kinderen. Sinds dit jaar heeft zijn ex-vrouw recht op een kindgebonden budget van 1823 euro plus de extra toeslag van 3050. Dat is samen 4873 euro.

Omdat de overheid al voorziet in de kosten van de kinderen, hoeft de vader niets meer te betalen. 

Alimentatie wijzigen

Het aantal verzoeken om de alimentatie te wijzigen is dit jaar met 20 procent toegenomen. 

Ingediende zaken kinderalimentatie (typering = levensonderhoud, selectie = niet van partner), afgerond op 100-tallen, achtmaandsperiodes 2012-2015

8mnd
2012
8mnd
2013
8mnd
2014
8md
2015
2.9003.3003.0003.600

Verwarring

Rechtbanken volgen de richtlijn van de Expertgroep Alimentatienormen normaal altijd op. Maar deze keer niet, met name de rechtbanken in Den Haag en Noord-Holland. Volgens deze rechters is het de bedoeling van de wetgever dat de extra toeslag ten goede komt aan de moeder en niet aan het kind. Zij lieten de extra toeslag daarom buiten beschouwing bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie. 

De vaders die bij deze rechtbanken terechtkwamen moesten dus meer alimentatie betalen. De verschillende interpretaties van de nieuwe regelgeving zorgden voor verwarring in de juridische wereld. De uitspraak van de Hoge Raad morgen moet duidelijkheid geven.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER reclame