Nieuwsuur
Protest tegen de burgemeester van Béziers (ANP)

Gisteren spraken de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande het Europees Parlement toe over de vluchtelingencrisis. Frankrijk is voor opvang in de regio maar heeft aarzelend toegezegd 24.000 vluchtelingen op te nemen. Maar er is een groot gebrek aan opvangplaatsen. Lang niet alle burgemeesters werken mee aan de opvang van asielzoekers in hun stad.

Europacorrespondent Saskia Dekkers was in de Zuid-Franse stad Béziers waar burgemeester Robert Menard in een videoboodschap waarschuwt dat migranten niet welkom zijn.

Burgemeester Béziers wil geen vluchtelingen

Op straat slapen

Vooral in de wijk Dévèze in Béziers is het onrustig. In een appartementencomplex midden in de wijk kraakte een Syrische familie vorige maand een appartement. Inmiddels zijn er tien appartementen in het complex gekraakt door Syrische vluchtelingen. 

"We sliepen langs de weg, niemand heeft ons geholpen. Niemand heeft ons een plek aangewezen waar we konden slapen", vertelt een 19-jarige vluchteling in het appartement. "Tot nu toe hebben we geen andere oplossing. We hebben ook kinderen en vrouwen bij ons, moeten we die op straat laten slapen?"

Onze partij heeft onderschat dat de identiteit van het Franse volk een politiek thema is op dit moment. Mijn partij neemt dit niet serieus en nu zie je de gevolgen.

Karine Chevallier, lokale voorzitter van de Parti Socialiste in Béziers

Woedend

Een groep Algerijns-Franse vrijwilligers vangt de Syrische families op en zorgt dat de kinderen naar school kunnen gaan. Zoals Linda Mendy Hamadi: "Ze hadden op een betere ontvangst gerekend. Er zijn er die verschrikkingen hebben meegemaakt om zover te komen om een appartement te kraken. De winter komt er bovendien aan."

De burgemeester van Béziers, Robert Menard - die wordt gesteund door het Front National - is het hier niet mee eens. Hij is woedend over de kraakactie van de Syriërs. "Een aantal ‘vluchtelingen’ heeft de deuren opengebroken in zo’n vijftien sociale woningen, en zijn daar gewoon gaan wonen. Als ik mensen ontvang, moeten ze niet de deur openbreken om binnen te komen."

In een reactie trok de burgemeester met politie en een cameraploeg naar de gekraakte appartementen. In de video is te zien dat de burgemeester tegen de Syriërs zegt dat ze niet welkom zijn in zijn stad. Ook kondigt hij aan dat hij de rechter in zal schakelen en uitzetting eist van alle families.

De video raast inmiddels over het internet en baart opzien in heel Frankrijk. Er is kritiek op de actie van Menard, maar er is ook enthousiasme over zijn aanpak.

Karine Chevallier is lokale voorzitter van de Parti Socialiste in Béziers. Zij vindt dat haar eigen partij opvallend stil is over de migrantencrisis. Ze denkt dat de situatie in de stad in heel Frankrijk gaat spelen, als er geen open discussie plaatsvindt.

"Onze partij heeft onderschat dat de identiteit van het Franse volk een politiek thema is op dit moment. Mijn partij neemt dit niet serieus en nu zie je de gevolgen."

Fascist

Burgemeester Menard is in Béziers een ware held. Als hij een rondje loopt door zijn gemeente willen mensen hem graag de hand schudden en benadrukken ze hem 100 procent te steunen in zijn strijd.

Menard: "Vandaag de dag ben je een fascist als je zegt dat Frankrijk niet zoveel immigranten kan herbergen. Maar, u moet weten dat ik niet alleen sta. De meerderheid van mijn landgenoten denken hetzelfde als ik."

Ik denk dat Duitsland net zo goed als Frankrijk ook niet in staat is om zoveel mensen te integreren die zo verschillend zijn van ons.

Robert Menard, burgemeester van Béziers

Ook is hij kritisch op de aanpak van de Duitse Bondskanselier Merkel. "De manier hoe Duitsland de migratiecrisis aanpakt, zoveel mensen opnemen, daar gaan ze nog spijt van krijgen." 

"Ik denk dat Duitsland net zo goed als Frankrijk niet in staat is om zoveel mensen te integreren die zo verschillend zijn van ons. Ik zie mensen in mijn stad die al drie of vier generaties in Frankrijk leven, en als je ze vraagt of ze zich Frans voelen, voelen ze zich dat niet."

STER reclame