Meer asielzoekers naar Oranje, gemeente en provincie fel tegen

Er zullen toch extra asielzoekers worden opgevangen in het dorpje Oranje in Drenthe. De burgemeester beloofde de bewoners eerder dat het er maximaal 700 zouden zijn, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil dat er nog eens 700 asielzoekers extra komen. Het dorp heeft zelf maar 140 inwoners.

Nieuwsuur spreekt met Ton Baas, waarnemend burgemeester van gemeente Midden-Drenthe waar Oranje onder valt.

Meer asielzoekers naar Oranje, gemeente en provincie fel tegen

De inwoners van Oranje werden vanavond door de burgemeester bijgepraat tijdens een besloten bijeenkomst. Ook staatssecretaris Dijkhoff was daarbij aanwezig om de plannen toe te lichten. Na afloop belaagden boze dorpsbewoners de auto van Dijkhoff. Bewoners probeerden met een blokkade van auto's te verhinderen dat Dijkhoff weg zou rijden.

De chauffeur van de staatssecretaris probeerde daarop via een andere kant het dorp te verlaten. Daar werd de weg echter door een vrouw geblokkeerd. Zij werd vervolgens aan de kant getrokken waarna de auto van Dijkhoff wegreed.

Dijkhoff belaagd na bewonersbijeenkomst over asielzoekers

In strijd met afspraken

"Wij hebben afspraken gemaakt met zowel de inwoners van Oranje, als het COA over de opvang van 700 asielzoekers", zegt burgemeester Ton Baas. "Wat ons betreft is dit in strijd met deze afspraken. Inmiddels heeft er afstemming plaatsgevonden met de fractievoorzitters in de gemeenteraad en zij delen het standpunt van het college."

Ook de provincie heeft laten weten dat zij het niet eens is met het besluit om meer asielzoekers in Oranje op te vangen. "Wat hier gebeurt is niet te begrijpen", aldus Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.

Gast in eigen dorp

In het leegstaande vakantiepark Oranje is er sinds 2014 een asielzoekerscentrum gevestigd. Alle 256 huisjes worden gebruikt voor de huisvesting van asielzoekers. Eerder wilde het COA al 1400 mensen in Oranje opvangen, maar na protesten van omwonenden werd dat teruggebracht tot 700. De bewoners vonden dat ze gast werden in hun eigen dorp.

Asielzoekers bij de ingang van het vakantiepark Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl