Een vluchteling in München draagt een foto van bondskanselier Merkel

Beieren zet vol in op integratie vluchtelingen

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

Morgen spreken de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande het Europees Parlement toe over de vluchtelingencrisis. Hoewel in Duitsland ook de zorgen en kritiek toenemen over de grote stroom vluchtelingen, voert het land toch vooral nog een welkomstpolitiek.

Nieuwsuur ging kijken in de Duitse deelstaat Beieren, waar meteen met integratie van de vluchtelingen wordt begonnen. Ook een gesprek met Matthew Karnitschnig, de correspondent van POLITICO in Duitsland.

Opvang en integratie

De Duitse deelstaat Beieren is voor honderdduizenden vluchtelingen de poort naar Europa. Niet alleen kwamen hier alle vluchtelingen binnen die via Griekenland en Hongarije naar Duitsland kwamen, het is ook de Duitse deelstaat die uiteindelijk de meeste vluchtelingen moet opvangen en integreren.

Voor de opvang van de nieuwkomers wordt dit jaar naar verwachting ruim 800 miljoen euro uitgegeven. Maar voor de integratie na de eerste opvang komen de uitgaven op minstens een miljard per jaar, volgens de speciale integratiegezant van de Beierse regering.

Voetbalteams

Hoewel de CSU, de Beierse zusterpartij van de landelijke CDU, steeds luider kritiek uit op de asielpolitiek van Bondskanselier Merkel, zet de zuidelijke deelstaat vol in op integratie van de vluchtelingen. In Beieren zijn speciale scholen voor de kinderen van asielzoekers, er zijn inmiddels meerdere voetbalclubs met speciale elftallen en er is een keur aan taalcursussen waar de nieuwkomers gebruik van kunnen maken.

Wie drie maanden na zijn asielaanvraag aan het werk wil, kan terecht bij speciale bemiddelingsbureaus die direct in verbinding staan met de grote bedrijven die arbeidsplaatsen bieden aan asielzoekers. Diploma’s uit het land van herkomst worden zo snel mogelijk, eventueel met aanvullende cursussen, omgezet naar Duitse diploma’s. Hoewel de kritiek op de welkomstpolitiek van Bondskanselier Merkel steeds luider wordt, lijkt het optimisme in Beieren voorlopig nog lang niet opgedroogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl