Nieuwsuur Binnenland Politiek

Kamer geeft Van der Steur voordeel van de twijfel

ANP

Hij mag blijven, maar het is wel zijn laatste kans. De Tweede Kamer geeft minister Ard van der Steur het voordeel van de twijfel en neemt genoegen met zijn excuses voor het verkeerd informeren over de omstreden foto's van Volkert van der G.

In Nieuwsuur een gesprek met politiek verslaggever Dominique van der Heyde. 

Kamer geeft Van der Steur voordeel van de twijfel

"Geen nieuwe lijken uit de kast", vond CDA'er Oskam. "De minister krijgt een gele kaart, hij kan zich nog nauwelijks fouten veroorloven", zei D66-Kamerlid Berndsen. "Eens, maar nooit weer", zei SP'er Van Nispen.

Ook coalitiepartner PvdA vindt dat er op het ministerie van Veiligheid en Justitie beter gecommuniceerd moet worden."Het moet beter. Ik ben er van overtuigd dat de minister met volle kracht aan de slag gaat", zei Kamerlid Recourt.

Van der Steur mag blijven van de Kamer

Geregisseerd

Van der Steur moest zich vanmiddag in een debat verantwoorden voor de verwarring die hij had veroorzaakt. Hij informeerde de Kamer onjuist over de in scene gezette foto's van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn.

De foto bleek geen overtreding van het mediaverbod dat Van der G. was opgelegd, maar bleek geregisseerd door het Openbaar Ministerie, de reclassering en het ministerie.

Fouten 

Van der Steur meldde vorige week in het Vragenuurtje niet dat de medewerkers hem hadden verteld dat er al veel langer werd gesproken over de mogelijkheid van een foto. Hij zei dat hij pas een dag van te voren op de hoogte was gesteld dat de foto gepubliceerd zou worden.

In het debat zei Van der Steur dat hij de inschattingsfouten die zijn gemaakt "onvoorstelbaar vervelend" vindt. Hij erkende dat hij voor het Vragenuurtje van drie mensen binnen zijn organisatie had gehoord dat er maanden van tevoren al overleg was geweest tussen Justitie en de advocaat van Van der Graaf over het maken van de foto.

Meer scherpte

"Toen had ik naar het naadje van de kous moeten vragen, maar ik had niet door dat de kous een naadje had", zei de minister. 

Van der Steur wil meer scherpte van zijn ambtenaren, ze moeten hem beter informeren. "Iets anders accepteer ik niet." Hij zal maandag zijn hele departement toespreken om herhaling van de fouten te voorkomen.

STER reclame