AFP

Jan Pronk en Frits Bolkestein over vluchtelingencrisis

"Nederland moet zich beperken tot de opvang van Asielzoekers uit Europa", meende Frits Bolkestein in 1994. Bolkestein was toen fractievoozitter van de VVD. Hij oogste destijds verbazing en woede met zijn voorstel. Nederland zou alleen asielzoekers uit voormalig Joegoslavië moeten opvangen en de grenzen voor vluchtelingen van buiten Europa moeten sluiten.

In Nieuwsuur vanavond Jan Pronk, hij was in 1994 minister van ontwikkelingszaken en Frits Bolkestein over 'opvang in eigen regio'.

Jan Pronk en Frits Bolkestein over vluchtelingencrisis

Tegenpolen

Ze werden in hun tijd al 'ideologische tegenpolen' genoemd: Frits Bolkestein en Jan Pronk. Midden jaren negentig werden ook zij geconfronteerd met grote groepen vluchtelingen. Bolkestein als fractievoorzitter en lijsttrekker van de VVD, Pronk als PVDA-minister van ontwikkelingssamenwerking.

De komst van voormalig Joegoslaven zorgde in 1994 voor het recordaantal van meer dan 50.000 asielzoekers. De opvang in Nederland kon de grote aantallen niet aan, wat ertoe leidde dat mensen soms moesten overnachten in maïsvelden. Dit leidde tot felle politieke en publieke debatten.

Begin jaren negentig speelden dezelfde thema's als nu: opvang in de regio, het sluiten van de Europese grenzen, de verdeelsleutel van de opvang van vluchtelingen in Europa en hoe integreer je grote groepen mensen.

Opvang eigen regio

Bolkestein staat nog steeds achter zijn uitspraken: 'opvang in eigen regio'. Pronk reageert daarop: "Opvang gebeurt al in de eigen regio. Als je dat extra wil benadrukken dan moet er flink wat meer geld naartoe. Dan praten we over miljarden euro’s." De oud-minister denkt dat er maar één echte oplossing is om de stroom vluchtelingen te stoppen: "Syrië moet veilig worden. Daarvoor moet het Westen met Rusland samenwerken om een einde aan de oorlog te maken".

Buitengrenzen

Volgens Frits Bolkestein is de huidige stroom vluchtelingen inmiddels ook te groot geworden voor landen zoals Nederland en Duitsland. "Hongarije krijgt nu erg veel kritiek over het versterken van de buitengrenzen, maar dat is wel zoals afgesproken met de andere lidstaten van de EU".

Voorlezen

Ook reageren Pronk en Bolkestein op de uitspraken van Geert Wilders eerder deze week. De PVV-leider Wilders heeft een deel van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer gewijd aan het voorlezen van alle gemeenten waar asielzoekerscentra zijn en gemeenten waar er misschien een komt. Volgens Wilders dreigt bijna de helft van de gemeenten onderdak te bieden aan zo'n centrum. Andere fracties namen in scherpe bewoordingen afstand van de uitlatingen van de PVV-voorman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl