ANP

Opvang in de regio of in Europa?

Het debat over de vluchtelingencrisis wordt gekenmerkt door de tegenstelling tussen opvang in de regio - zoals in Libanon en Turkije - of het accepteren van vluchtelingen in Europa.

In Nieuwsuur een gesprek met Sigrid Kaag, Libanon-coördinator van de Verenigde Naties. Over de vraag waarom een rijk en ontwikkeld continent als Europa maar niet tot een goede oplossing komt. Of gaat het beter dan iedereen denkt. Ook een reportage uit Alkmaar, waar het asielzoekerscentrum al sinds 1989 vluchtelingen opneemt.

Spoed

Het kabinet heeft vanmiddag de voorzitters van de veiligheidsregio's in het land vandaag gevraagd om met spoed noodopvang te regelen voor vluchtelingen. Voor vanavond zijn nog 750 slaapplaatsen nodig, zo staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In totaal zijn 1500 slaapplaatsen binnen 72 uur nodig, inclusief verzorging. Het verzoek komt boven op een eerder verzoek dat al was neergelegd bij gemeenten.

Oproep

In de brief staat dat er op verschillende plaatsen in Nederland opvang wordt voorbereid. Maar dat gaat niet snel genoeg. Om die reden is aanvullende actie vereist.

Dijkhoff over de brandbrief

Dinsdag kwam de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al met een oproep aan gemeenten om mee te werken aan de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsstatus. Ook staatssecretaris Dijkhoff van Asielzaken benadrukte diezelfde dag dat de opvang een gedeelde verantwoordelijkheid is die gemeenten moeten nemen. "Ik heb geen stuk land waarop ik het zelf kan oplossen."

Doorstromen

De suggestie is om locaties te gebruiken voor noodsituaties, zoals een brand. Gemeenten zouden asielzoekers daar tijdelijk kunnen huisvesten . Van daaruit moeten de mensen doorstromen naar reguliere opvangplekken.

De gemeente Rotterdam heeft direct gereageerd op de brief. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft bekend gemaakt dat er voor vanavond 250 slaapplaatsen zijn geregeld. De vluchtelingen worden ondergebracht in een sporthal bij de Erasmus Universiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl