'Pak oorzaak vluchtelingenprobleem in Syrië aan'

In België is de discussie opgelaaid over militair ingrijpen in Syrië om zo een einde te maken aan het vluchtelingenprobleem. De Belgische regering wil de mogelijkheid voor militaire luchtacties boven Syrië tegen IS onderzoeken, ook buiten het kader van een VN-resolutie.

Militair ingrijpen hoort tot de mogelijkheden, zei voorzitter van de christendemocraten Wouter Beke vorige week. Ook premier Charles Michel en minister van Defensie, Steven Vandeput, sloten zich daar de afgelopen dagen bij aan. Stabiliteit in Syrië is de enige oplossing om de vluchtelingenstroom naar Europa aan te pakken, vinden de politici.

'Pak oorzaak vluchtelingenprobleem in Syrië aan'

Grondtroepen

Vandeput ging in een interview nog een stap verder, en zei de inzet van Belgische grondtroepen te overwegen. Volgens de minister is het niet genoeg om IS alleen te bombarderen in Syrië.

"Je kunt niet anders dan er op termijn binnengaan met een troepenmacht om de vrede te herstellen. Anders heeft militaire actie er weinig zin."

Vatbommen

Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch, vindt dat de internationale gemeenschap snel moet ingrijpen in Syrië. Maar om een einde te maken aan de vluchtelingenstroom, moet volgens Roth, niet IS worden aangepakt.

Roth denkt eerder dat de manier van oorlogvoeren van Assad bestreden moet worden. "De meeste Syriërs vluchten door de vatbommen van het regeringsleger. Als Assad alleen de vijandelijke strijdkrachten zou bestoken, zoals het hoort, had je geen vluchtelingen", zegt hij in een interview met Nieuwsuur.

Interview met Kenneth Roth

"Het vluchtelingenprobleem ontstaat omdat hij met opzet burgers bestookt die wonen in het gebied van zijn tegenstanders. Dat doet hij vooral met vatbommen. Daarom zijn er zoveel vluchtelingen", zegt Roth.

Veel doden in Syrië worden veroorzaakt door vatbommen, die door het regeringsleger worden afgeworpen boven dorpen en steden die in handen zijn van de oppositie. Omdat de bommen ongericht naar beneden worden gegooid raken ze vooral civiele doelen, zoals scholen, woonwijken en ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl