Nieuwsuur

Kilo neushoornhoorn meer waard dan cocaïne

  • Bram Vermeulen

    Correspondent Zuid-Afrika

  • Bram Vermeulen

    Correspondent Zuid-Afrika

Ondanks de inzet van leger en politie slaagt Zuid-Afrika er maar niet in om het stropen van neushoorns te beteugelen. In de afgelopen acht jaar is het aantal gedode neushoorns verhonderdvoudigd tot meer dan 1200 per jaar. De hoorns worden met name naar Vietnam gesmokkeld, waar een kilo nu meer waard is dan een kilo goud, of cocaïne.

Nieuwsuur-correspondent Bram Vermeulen volgde het spoor van de neushoorn van het Krugerpark, tot aan Hanoi.

Kilo neushoornhoorn meer waard dan cocaïne

Zwarte markt

Parkwachters lopen met metaaldetectoren om een dode neushoorn heen, op zoek naar munitie die op de grond zou kunnen zijn achtergebleven. De hoorn van de neushoorn is eraf gesneden, de rest van het dier is achtergelaten. Het Wereld Natuurfonds rekende uit dat tussen het moment dat de neushoorn in Zuid-Afrika wordt geschoten en het moment dat de hoorn de zwarte markt in Vietnam bereikt soms minder dan 48 uur ligt. De handelsroute loopt van het Kruger National Park, naar buurland Mozambique waarvandaan de hoorn per vliegtuig naar Azië wordt vervoerd.

De winst is zo groot dat ze bereid zijn om het risico te nemen. Je leven wagen voor een miljoen, dat is het risico dat ze durven te nemen.

Ansie Venter, aanklager

Kruger National Park

Toeristen blijven maar komen naar het Kruger National park in Zuid-Afrika, ze hopen een glimp op te vangen van één van de achtduizend neushoorns die hier nog in het wild rondlopen, maar buiten hun zicht woedt een oorlog tegen de stropers die sneller dan ooit de neushoorns uitroeien.

In het hart van het Krugerpark is een rechtbank neergezet om stropers te vervolgen. Ansie Venter, de aanklager maakt overuren. "De hele dag door zijn er 10 tot 12 stroper-bendes actief hier in het Krugerpark. De arrestaties zijn enorm toegenomen. Het aantal geconfisqueerde wapens is verdubbeld. De winst is zo groot dat ze bereid zijn om het risico te nemen. Je leven wagen voor een miljoen, dat is het risico dat ze durven te nemen."

Volgens de anti-stroperseenheid zijn nu vierduizend stropers actief in het Krugerpark. Wie gepakt wordt hangt een celstraf boven het hoofd van dertig jaar.

Vietnam

Met de groei van de economie in Vietnam, groeit ook de vraag naar neushoorn. Gemalen neushoornhoorn zou helpen tegen kanker, impotentie en katers. Billboards waarschuwen nu tegen de hardnekkige mythe over de geneeskrachtige werking van de hoorn. Maar het duizenden jaren oude geloof in traditionele geloof in traditionele medicijnen is daarmee niet uitgeroeid. Het poeder is kostbaarder dan cocaïne. Door de torenhoge prijzen is de hoorn uitgegroeid tot statussymbool van de hoogopgeleide elite.

De Vietnamese regering ziet het niet als prioriteit om de handel in neushoorn aan te pakken, maar ziet het als een probleem van Zuid-Afrika.

"Door de arrestaties wordt het moeilijker om aan hoorn te komen", vertelt aanklager Ansie Venter. "Dus gaat in Vietnam de prijs omhoog, zo wordt het een vicieuze cirkel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl