Vluchtelingen in Hongarije
Aangepast

Nederland stuurt vluchtelingen terug naar Hongarije

Volgens de Europese regels, het zogenaamde Verdrag van Dublin, mag Nederland asielzoekers terugsturen naar Hongarije. Het gaat niet om grote aantallen, maar toch vinden Human Rights Watch en Amnesty dat Nederland geen vluchtelingen terug mag sturen naar Hongarije. De omstandigheden voor asielzoekers zijn er volgens de organisaties niet menswaardig.

Nieuwsuur spreekt met Peter Bouckaert van Human Rights Watch in Hongarije en met een asielzoeker die later deze maand van Nederland terug moet naar Hongarije.

De mensen lijden er, ze worden er vernederd, hebben nauwelijks te eten en te drinken en verblijven in omstandigheden die we niet zouden moeten aanbieden hier in Europa.

Peter Bouckaert, Human Rights Watch
Nederland stuurt vluchtelingen terug naar Hongarije

Achter tralies

Peter Bouckaert van Human Rights Watch maakt zich zorgen over de slechte omstandigheden in Hongarije. "Asielzoekers worden achter tralies in tenten vastgehouden, de omstandigheden zijn slecht en ze hebben geen idee welke procedure de Hongaarse autoriteiten volgen en wat de volgende stappen zijn. We zouden graag vertegenwoordigers van de Nederlandse regering hier willen laten zien hoe het er aan toe gaat, zodat ze kunnen zien waar ze de asielzoekers naar toe sturen."

"Ik ben ervan overtuigd dat ze na een verblijf van slechts twee uur in zo'n kamp zullen vragen om eruitgehaald te mogen worden. De mensen lijden er, ze worden er vernederd, hebben nauwelijks te eten en te drinken en verblijven in omstandigheden die we niet zouden moeten aanbieden hier in Europa."

Hongarije heeft nauwelijks asielcapaciteit, de opvangomstandigheden worden met de dag slechter.

Ruud Bosgraaf, Amnesty International

Homoseksueel

Nieuwsuur spreekt ook met Kibuuka uit Uganda. Hij zegt niet veilig te zijn in Uganda omdat hij homoseksueel is. Via Turkije, Griekenland en Hongarije kwam hij in Nederland terecht.

In Hongarije zat hij een paar dagen in een politiecel. Hij zegt dat hij daar gedwongen werd zijn handtekening te zetten en zijn vingerafdrukken te laten nemen. Kibuuka verblijft nu in een AZC in Groningen, maar moet 23 september met het vliegtuig terug naar Hongarije.

"Als ik terug moet naar Hongarije, zal ik daar in een detentiecentrum terecht komen. Het is er niet veilig voor vluchtelingen. Ik zie er ook erg tegenop omdat ik niet weet hoe Hongarije omgaat met homoseksuelen. Hier in Nederland kunnen homoseksuelen vrij leven."

Opvangomstandigheden

Amnesty International wil ook dat Nederland stopt met het terugsturen van asielzoekers naar Hongarije. Woordvoerder Ruud Bosgraaf: "Hongarije heeft nauwelijks asielcapaciteit, de opvangomstandigheden worden met de dag slechter en Hongarije stuurt mensen terug naar onveilige landen als Servië en Macedonië. Verder werkt het Hongaarse parlement aan een noodwet die de situatie alleen maar erger zal maken."

Reacties Politiek

PvdA Kamerlid Attje Kuiken: "De PvdA heeft grote zorgen over de situatie in Hongarije. Vluchtelingen die vrezen voor hun leven moeten de kans krijgen in veiligheid een nieuw bestaan op te bouwen. Daarom ga ik de staatssecretaris om opheldering vragen. Daarnaast willen wij dat het ‘Dublin’-verdrag van tafel gaat. Het ieder-voor-zich-denken moet stoppen en Europa moet deze humanitaire crisis gezamenlijk aanpakken."

Kamerlid Sharon Gesthuizen van SP, wil voor maandag van staatssecretaris Klaas Dijkhof horen of Nederland werkelijk asielzoekers uitzet naar Hongarije. "Als dat zo is, dan moet dit direct stoppen".

VVD-kamerlid Malik Azmani: "Als volwaardig lid van de Europese Unie moet Hongarije voldoen aan haar verdragsverplichtingen. Wanneer dit dus niet het geval is, en omstandigheden in deze opvangkampen zijn daadwerkelijk zo slecht, moet de Europese Commissie ingrijpen en Hongarije daar op aanspreken. Vooralsnog, zien wij geen aanleiding dat er helemaal niemand meer veilig terug kan naar Hongarije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl