Franse agenten bij de Thalys in de Noord-Franse stad Arras

Thalys-incident: 'Burger moet zelfredzaam worden'

Het begint er meer en meer op te lijken dat de man die vrijdag werd overmeesterd in een Thalystrein die van Amsterdam naar Parijs reed, een terroristische aanslag wilde plegen. Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse zaken, bevestigde zaterdag dat de dader vermoedelijk is aangesloten bij een radicaal-islamitische beweging. Mr. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil dat burgers meer mogelijkheden krijgen om zich te kunnen verweren en om verantwoordelijkheid te nemen in dit soort situaties.

Nieuwsuur spreekt met Mr. Pieter van Vollenhoven, Jihad-onderzoeker Montasser Alde’emeh en Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

Thalys-incident: Burger moet zelfredzaam worden

De man die gisterenavond een aanslag wilde plegen in de Thalys van Amsterdam naar Parijs gaf vrijdag zelf aan een 26-jarige Marokkaan te zijn. Mogelijk gaat het om Ayoub El Kahzzani, een Marokkaan die in 2014 in Spanje woonde en onlangs nog in Syrië is geweest.

Als het daadwerkelijk om El Kahzzani gaat, dan werd hij door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten gehouden om zijn radicale sympathieën. Minister Cazeneuve wilde vandaag nog niet bevestigen dat de man daadwerkelijk El Kahzzani is, maar als dat zo is, dan was ook Frankrijk op de hoogte van zijn opvattingen. Hoewel de Franse autoriteiten de identiteit van de dader niet bevestigen, melden Franse media wel dat een DNA-onderzoek zou uitwijzen dat het de dader en El Kahzzani dezelfde persoon zijn.

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft El Kahzzani mogelijk meegedaan aan acties in Syrië van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij zou op 10 mei op het vliegveld BerlinTegel hebben ingecheckt voor een vlucht naar Istanbul en vandaar naar Syrië zijn gereisd.

Toilet

Vandaag kwam meer duidelijkheid over de manier waarop de man is overmeesterd. Een Franse passagier wilde naar het toilet in de trein en zag tot zijn verbijstering dat de bewuste man daar met een doorgeladen kalasjnikov stond. Een worsteling volgde, waarbij verschillende schoten werden gelost. Twee Amerikaanse militairen in burger, die toevallig in de trein zaten, hoorden dat en snelden naar het toilet. Daar overmeesterden ze de man.

Mes

Door het optreden van de militairen en de passagier bleef het aantal gewonden beperkt tot drie, onder wie de twee Amerikanen. Zij raakten gewond toen de man met een mes om zich heen stak. Naast de kalasjnikov en het mes bleek hij ook nog een automatisch pistool en negen patroonhouders bij zich te hebben.

Zelfredzaam

Mr. Pieter van Vollenhoven zegt dat er in dit soort situaties meer gevraagd wordt van de burger. Zoals er nu mensen zijn met een EHBO-diploma, zo moeten er ook trainingen komen voor burgers om te weten wat ze moeten doen bij calamiteiten. "Ik hoop dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en dat ze zelfredzaam zullen zijn. Maar als je dan je hebt bemoeid met zo'n situatie en je wordt invalide geslagen, dan moet je wel een beroep kunnen blijven doen op de verzekering. De verzekering moet een dekking bieden voor mensen die zichzelf inzetten, dat is nu niet het geval", aldus Van Vollenhoven.

Mr. Pieter van Vollenhoven reageert op het Thalys-incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl