Krimp in Zeeland: hoe lok je hoogopgeleiden terug?

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Camelea Buys

    verslaggever

In Zeeland is er genoeg werk voor lager- en middelbaaropgeleiden, maar voor hogeropgeleiden is dat een groot probleem. Veel hoogopgeleide Zeeuwen komen daarom na hun studie niet terug naar Zeeland. Bedrijven die deze mensen nodig hebben, vertrekken noodgedwongen ook. Het is een vicieuze cirkel.

In Nieuwsuur deel 3 van de serie over de krimp in Zeeland.

Krimp in Zeeland: hoe lok je hoogopgeleiden terug?

Verlies van high-potentials

Onderzoeker Dick van der Wouw beschrijft in het rapport ’De staat van Zeeland’ hoe Zeeland haar high-potentials verliest. "Het aandeel hoogopgeleiden in de Zeeuwse beroepsbevolking stabiliseert, terwijl er landelijk sprake is van een stijging."

Subsidies, bonussen en speciale voorzieningen, op alle mogelijke manieren probeert Zeeland werk voor hoogopgeleiden te behouden en nieuwe werk te creëren. Zo kreeg schaal- en schelpdierverwerker Roem van Yerseke subsidie om een nieuwe oester te ontwikkelen die het hele jaar door eetbaar is.

Huisartsen in opleiding krijgen een bonus van 1000 euro wanneer zij hun opleiding in Zeeland doen. Maar eerdere maatregelen om huisartsen naar Zeeland te lokken, zoals reisgeld, kortere werktijden en tolgeld hielpen niet.

In Dok 41 krijgen beginnende ondernemers coaching en een plek om te werken

Michel Carol werd vijf jaar geleden uitgelachen toen hij samen met het bedrijfsleven, de lokale en regionale overheden begon met DOK41. Een broedplaats in Vlissingen waar beginnende ondernemers huisvesting en coaching krijgen. Want er zouden geen startende ondernemers in Zeeland te vinden zijn.

Inmiddels heeft Dok41 met alle starters in de afgelopen vijf jaar geleid tot zo’n 200 arbeidsplaatsen voor hoogopgeleiden.

Begrafenisgedrag

Ondernemer Brenno de Zwart van Hydrauvision in Schoondijke, Zeeuws-Vlaanderen, noemt de houding van veel bestuurders en politici, die rekening houden met de krimp "begrafenisgedrag". Dat de krimp plaatsvindt is een feit, zegt hij, maar je kunt hem ook keren. Hij kiest ervoor om in Zeeland te blijven, ook al zou het veel makkelijker zijn om naar de Randstad te verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl