Een privédetective in Duitsland, een onderaannemer in Nederland en een ondernemer in Polen. Ze maakten de val van miljardenbedrijf Imtech van dichtbij mee. Ze vertellen aan Nieuwsuur hoe de beurslieveling, die maar bleef groeien, door fraude ten onder ging.
In Nieuwsuur vanavond de ondergang van een miljardenbedrijf door de ogen van de mensen die de val van dichtbij meemaakten. Voormalig voorzitter van de Ondernemerskamer Huub Willems is te gast.
Hier had het pretpark gebouwd moeten worden.
Peter Jan Mulder is opgetogen als hij in 2011 in contact komt met Imtech. Het bedrijf wil hem helpen zijn droom te realiseren: het bouwen van het allereerste pretpark in Polen. "Als zo’n grote club belt en meneer Van der Bruggen (toenmalig CEO Imtech N.V.) vertelt dat hij je ontwikkelingen wil steunen, is dat normaal gesproken een hele goede samenwerking die tot een prachtig resultaat kan leiden."
Mega-order
Naast het realiseren van het pretpark komt Imtech met meer plannen. Ze willen bij het park een waterzuiveringsinstallatie bouwen, restaurants en hotels. Imtech zegt de risico’s op zich te nemen.
Van een project dat hoogstens vijfitg miljoen moest gaan kosten, loopt de begroting op tot zeshonderd miljoen euro. De mega-order zorgt ook voor een enorme extra omzet in de boeken van Imtech.
Fraude
Maar in 2013 blijkt dat Imtech op grote schaal heeft gefraudeerd bij de ontwikkeling van het pretpark. Tientallen miljoenen verdwenen naar dubieuze bedrijven en ook in de boekhouding is geknoeid. Koppen moeten rollen en Poolse en Duitse topmannen van Imtech worden ontslagen. De Nederlandse CEO Rene van der Bruggen stapt vervroegd op.
Peter Jan Mulder ziet zijn droom in duigen vallen en verliest zijn investering van een miljoen. Tot maart volgend jaar heeft hij nog een bouwvergunning voor het pretpark. Maar het is maar de vraag of hij nog een financierder kan vinden.
Imtech Duitsland poetste de balans op, zodat de heren in Gouda de beurslieveling konden blijven spelen.
De fraude in Polen blijkt de eerste dominosteen te zijn die Imtech doet vallen. Maar er blijkt meer mis te zijn bij het installatiebedrijf.
De Duitse privédetective en oud-parlementariër Thomas Wüppesahl wordt in 2011 door Imtech gevraagd om onderzoek te doen naar misstanden bij de bouw van een kantoor van de Duitse Bank in Frankfurt.
Hij concludeert dat Imtech zelf het probleem was, en niet de andere ondernemers. Het rapport verdwijnt in een la, en Wüppesahl wordt door Imtech aan de kant gezet.
Strafrechtelijk onderzoek
Maar Wüppesahl bijt zich vast in het Imtech-dossier en ontdekt veel meer. "Er werden grote hoeveelheden geld verduisterd bij de bouw van het kantoor in Frankfurt. Maar ook bij andere projecten van Imtech in Duitsland," zegt de privédetective.
Hij is ervan overtuigd dat de Nederlandse top van Imtech op de hoogte was van de grootschalige fraude. "Dat is geen vraag. Het is zo." Hij zou de Nederlandse top herhaaldelijk hebben ingelicht over de fraude in het bedrijf, maar Imtech zou daar niets mee hebben gedaan. Hij is verbaasd dat het Openbaar Ministerie in Nederland nog geen strafrechtelijk onderzoek is gestart.
Eerst denk je nog, dit raakt ons niet.
Rein Fritzsch heeft een elektrotechnisch bedrijf en is een van de duizenden onderaannemers die door Imtech wordt ingehuurd. Fritzsch werkt al twintig jaar met Imtech en doet onder andere lichtmetingen. "Er was een goede sfeer, een cultuur van aanpakken. Gewoon doen eigenlijk. De betaling ging altijd goed, tot afgelopen jaar."
De ondergang van Imtech kondigt zich bij Fritzsch aan in de vorm van facturen die maar niet betaald worden, met steeds een ander excuus. Of hij de facturen ooit krijgt betaald, is de vraag.
"De enige les hiervan is: je verzekeren tegen het omvallen van een opdrachtgever. Maar je gaat er normaal gesproken niet vanuit dat een bedrijf met 23.000 werknemers omvalt." Fritzsch zegt nog enkele maandsalarissen van Imtech te krijgen.