De schade is enorm in de havenstad

Loopt China tegen eigen grenzen aan?

De explosie in China gisteren vond plaats in Tianjin, een stad die in rap tempo is uitgegroeid tot economisch centrum. De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van het gebied.

Het ongeluk roept vragen op over de snelle groei van de industrie in China. Wordt het land ingehaald door problemen rond veiligheid en milieu? En loopt China tegen zijn eigen grenzen aan?

Nieuwsuur spreekt met Peter Ho, hoogleraar Chinese Economy and Development aan de Technische Universiteit van Delft. Maarten Michielssens heeft een bedrijf in Tianjin en vertelt over verwoestingen.

Loopt China tegen eigen grenzen aan?

Veiligheid

Volgens hoogleraar Ho loopt China aan tegen problemen op het vlak van arbo- en brandveiligheid. Er zijn regelmatig ongelukken op het werk. Vorig jaar zijn in China bij ongevallen op werk meer dan 66000 werknemers om het leven gekomen, schrijft Chinadeskundige Fred Sengers.

Er is weinig aandacht voor veiligheid bij zowel de bedrijven als bij de lokale overheden. Hoewel er in China wel wetgeving is op het gebied van veiligheid, wordt deze vaak niet nageleefd.

Lokale overheden houden vaak de hand boven het hoofd van de fabrieken, omdat veiligheidsmaatregelen geld kosten, en dat gaat ten koste van de economische groei, vertelt Ho.

Nieuwe stad

Tianjin ligt aan de Bohaizee, en is voor Peking de toegangspoort naar zee. Het is volgens correspondent Marieke de Vries een enorme nieuwe stad. "De stad ontwikkelt een groot nieuw havengebied en centrum met veel wolkenkrabbers, die nieuwe bedrijven moeten aantrekken."

Tianjin heeft een grote auto-industrie

Nederlandse bedrijven

In Tianjin zitten ook een aantal Nederlandse en Belgische bedrijven. De Belgische ondernemer Maarten Michielssens heeft er een bedrijf. Hij hoorde van zijn werknemers hoe groot de verwoestingen van de explosies zijn.

Het appartement van Michielssens is door de explosie verwoest. "Ik woon op een plek met enorme woonblokken en flats van 35 verdiepingen hoog. De ene toren naast de andere. Alle ramen en deuren zijn daar weggeblazen, de liften zijn naar beneden gevallen en de mensen die daarin zaten zijn overleden."

Verstedelijking

Tianjin behoort tot een van de vijf nationale centrale steden waar de overheid investeert in de ontwikkeling van de economie en de cultuur. In korte tijd is het gebied rond de stad verstedelijkt.

Zo stond het opslagbedrijf waar de explosie was, toen het werd gebouwd nog ver buiten de stad. Terwijl gisteren meerdere woonwijken zijn verwoest, die er de afgelopen jaren zijn bijgekomen rond het industrieterrein.

De stad leeft voor een groot deel van de industrie. Er zijn dan ook veel chemische bedrijven te vinden, maar ook de textielsector en de auto-industrie nemen een belangrijke positie in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl