'Marokkaanse rechters omgekocht in zaak Staatsliedenbuurt'

De Marokkaanse rechters die Hamza B. vorig jaar veroordeelden tot twintig jaar cel, voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, zijn mogelijk omgekocht. Het Parool heeft sterke aanwijzingen dat zowel de rechtbank als het gerechtshof in Tanger zijn omgekocht. Ook minister Ard van der Steur maakt zich zorgen over de zaak.

In Nieuwsuur is misdaadjournalist Paul Vugts van Het Parool te gast.

'Marokkaanse rechters omgekocht in zaak Staatsliedenbuurt'

Lichtere straf

In 2012 vluchtte Hamza B. na een bloedige afrekening in de Staatsliedenbuurt naar Marokko. Daar werd hij alsnog opgepakt. Hij werd daar eind vorig jaar veroordeeld voor zijn aandeel en kreeg twintig jaar. Een relatief milde straf vergeleken met twee medeverdachten die in Nederland werden veroordeeld tot levenslang.

Volgens Het Parool zijn de rechters omgekocht om Hamza B. aan een relatief lichte straf te helpen. De rechtbank zou voor 180.000 euro zijn omgekocht door B.'s familie. Het gerechtshof zou aanvankelijk 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden voor een lichtere straf.

Corruptie

Marokko nam op verzoek van Nederland de vervolging van B. over. Het OM in Amsterdam zei toen dat de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten vanaf het begin goed was. De zaak liet zien dat vluchten naar Marokko niet loont, stond in een verklaring. Het OM heeft nu zijn twijfels over de zaak uitgesproken.

De advocaat van B. vond de overdracht altijd al riskant, en waarschuwde voor corruptie. "Al die tijd zijn er al levensgrote aanwijzingen van corruptie geweest. Aan de kant van mijn client en ook aan de kant van de wederpartij. Wat mij verbaast, is dat ook de Nederlandse overheid nu vraagtekens plaatst."

Van der Steur wil van de Marokkaanse autoriteiten weten of de signalen over omkoping juist zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl