Nieuwsuur

Ruzie in Nuenen om beeld 'De aardappeleters'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

In Nuenen zorgt de komst van een groot bronzen beeld van het schilderij De aardappeleters van Vincent van Gogh voor verdeeldheid. De gemeente van het Brabantse dorp heeft ingestemd, maar een club tegenstanders doet alles om te voorkomen dat het beeld er komt.

In Nieuwsuur een reportage uit Nuenen met de voor- en tegenstanders van het beeld.

Ruzie in Nuenen om beeld 'De aardappeleters'

Van Gogh schilderde 130 jaar geleden het wereldberoemde schilderij in Nuenen. Initiatiefnemers Cor van der Linden en kunstenaar Peter Nagelkerke maakten daarom het beeld voor de Nuenenaren. Maar het Comité Respect voor Van Gogh vindt het beeld "spuuglelijk" en een "belediging voor Van Gogh".

Selfies

De club vindt het respectloos om het schilderij na te maken. "Je kunt geen beeld maken van een schilderij, en je kunt geen schilderij maken van een beeld." Ze willen voorkomen dat het beeld een plek midden in het dorp krijgt.

De ruzie loopt zelfs zo ver op dat de boze dorpelingen naar de rechter zijn gestapt. Ze vinden dat hun dorp in de Efteling verandert als het beeld er komt. "Er wordt een stoel bijgezet waar toeristen op kunnen zitten en selfies kunnen maken. Wij willen niet dat het die kant op gaat in Nuenen", zegt Johan Ebberink van het comité.

Het mag niet zo zijn dat een kunstenaar voor de tweede keer in 130 jaar wordt verdreven uit Nuenen.

Cor van der Linden, initiatiefnemer

De kunstenaar zelf heeft geen last van alle kritiek. "Van Gogh vond het niet erg als mensen zijn werk lelijk vonden. Ik heb dat gevoel ook. Als criticasters het beeld lelijk vinden, vind ik dat juist heerlijk", vertelt Nagelkerke. Maar goed ook. In het Eindhovens Dagblad staat vandaag een vernietigende recensie over de bronzen 'De aardappeleters’.

Ironisch genoeg beging het Vincent van Gogh ruim honderd jaar geleden niet veel beter in Nuenen. Van Gogh werd Nuenen uitgejaagd. "Eerst van Gogh en nu Nagelkerke. Het mag niet zo zijn dat twee kunstenaars in 130 jaar worden verdreven uit Nuenen", zegt Van der Linden.

Volgende week buigt de rechtbank van Den Bosch zich over de kwestie. Van der Linden heeft er alle vertrouwen in. "Op 26 september presenteren wij midden in het dorp het beeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl