Langs de Wolga: Rusland en de economische sancties

De oorlog in Oost-Oekraïne, de annexatie van de Krim, de mogelijke betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17: Rusland is onder president Vladimir Poetin bijna dagelijks in het nieuws. De Koude Oorlog zou terug zijn, de NAVO noemt Rusland niet langer een partner, maar een tegenstander. En economische sancties worden over en weer ingesteld en aangescherpt.

In eigen land is Poetin populairder dan ooit. Hoe is dit te verklaren? En hoe kijken de Russen zelf naar het leiderschap van Vladimir Vladimirovitsj? Wat merken ze van de oorlog en de economische sancties?

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp onderzoekt het in een vijfdelige serie voor Nieuwsuur. Hij reisde langs de Wolga van Moskou naar Volgograd. Vanavond de tweede aflevering.

Op de Oktober Revolutie, een cruiseschip uit 1959, vaart Dennekamp de Wolga af. Onderweg komt hij langs Kostroma en Nizjni Novogorod. Beide steden hebben last van de economische sancties, maar veel Russen zien ook kansen.

Langs de Wolga, deel 2: Rusland en de economische sancties

Lokale producten

In Kostroma wordt de eigen voedselproductie te gestimuleerd om de gevolgen van de sancties te beperken. De Russische grenzen zijn dicht voor melk, kaas en andere landbouwproducten uit het Westen. Veel producten worden daarom nu regionaal geproduceerd.

"We zien dat dit jaar al zo'n 75 procent van het voedsel dat in Rusland wordt verkocht, ook in Rusland wordt geproduceerd. Ik vind de sancties positief", zegt de burgemeester van Kostroma.

Ook een lokale ondernemer profiteert van het handelsembargo op landbouwproducten. In zijn restaurants en winkels worden meer lokale producten verkocht. "Er zijn ook genoeg buitenlandse producten, maar die zijn te duur."

Russen kopen meer lokale producten

Maar niet alle sectoren profiteren van de sancties. "De afhankelijkheid van geïmporteerde producten is groot. In sommige sectoren zijn we nog niet in staat om een hoge kwaliteit te leveren. Die sterke afhankelijkheid van producten is pijnlijk", vertelt een vakantieganger.

We leren nu zelf te doen wat we vroeger niet konden.

Gouverneur van Nizjni Novogorod

De auto-industrie is daar een goed voorbeeld van. In de hoofdstad van de Russische auto-industrie, Nizjni Novogorod, rijden nauwelijks nog Russische merken. "Voor wat meer geld koop je een buitenlandse auto. Het buitenland maakt goede auto's. De onze zijn alleen goedkoop."

De gouverneur maakt zich niet druk over de gevolgen van de Europese sancties voor de industrie voor zijn stad. "Als iemand ons het leven moeilijk maakt, doen wij alles om het te verlichten. En dat is goed. We leren nu zelf te doen wat we vroeger niet konden. En daarnaast niet alleen Europa maakt producten, maar ook Brazilië, China, India."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl