Het is een revolutie in de Bible Belt: de opening van de winkels op zondag in het streng gereformeerde Ede. Vanaf afgelopen zondag, de laatste zondag in juli, zijn de winkels in Ede voortaan eens in de maand op zondag geopend.
Dat gebeurt tot verdriet van de grootste partij in Ede, de SGP, die geen onderdeel uitmaakt van het college van Burgemeester en Wethouders en er dus geen invloed op kon uitoefenen.
Nieuwsuur was afgelopen zondag in Ede en sprak er met winkeliers en binnenstadsmanager Alan Geensen.
Referendum
Zonder slag of stoot ging het niet, in Ede. In juni werd een raadplegend referendum gehouden en de uitkomst daarvan was voor meerdere uitleg vatbaar.
Inwoners van de gemeente Ede lieten daarin in meerderheid (57 procent) weten tegen de opening van de winkels op zondag te zijn. Maar in Ede-Centrum stemde een krappe meerderheid (53 procent) van de bevolking voor opening, hetzij op 12 zondagen dagen per jaar, hetzij op alle 52 zondagen.
In juli bepaalde de gemeenteraad dat de winkels in het centrum van Ede op zondag toch open kunnen en dus zijn de winkels nu op zondag open, vooralsnog één zondag in de maand. Voorlopig alleen in Ede, maar wellicht later dit jaar ook in Nijkerk en Veenendaal.
Wijziging
In Nijkerk is het oude college gevallen op een motie waarin werd opgeroepen een einde te maken aan de gedwongen winkelsluiting op zondag. Een nieuw te vormen college zal zich er dit najaar over buigen.
In Veenendaal wordt waarschijnlijk in september een voorstel ingediend over opening van de supermarkten op zondag. Sinds de wijziging van de winkeltijdenwet in juli 2013 bepalen gemeenten zelf of en zo ja hoeveel zondagen ze opening van de winkels toestaan.
Minder omzet
Plaatsen als Ede, Veenendaal en Nijkerk hebben sindsdien te lijden onder de openstelling van de winkels op zondag in naburige steden als Arnhem en Amersfoort.
De middenstand op de Veluwe draait minder omzet omdat inwoners op zondag de benen nemen, naar de eerste de beste supermarkt in de eerste de beste buurgemeente die open is.