Een vrouw in het kamp 'New Jungle'

Vluchtelingen wachten kans af in 'Nieuwe Jungle' van Calais

Extra beveiligingspersoneel, hekken en lampen moeten de duizenden migranten tegenhouden die via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië proberen te bereiken. De Britse regering trekt er tien miljoen voor uit om de Franse kant van de tunnel beter te beveiligen.

Vluchtelingen wachten kans af in 'Nieuwe Jungle' bij Calais

Maar met extra hekken hou je de migranten niet tegen, zegt correspondent Frank Renout. "In Calais zitten 5000 migranten die niets liever willen dan de oversteek maken naar Groot-Brittannië. Die hekken knippen ze gewoon door."

Groot-Brittannië is voor veel migranten het beloofde land. De oversteek via de Kanaaltunnel is populair. Dit jaar hebben al 37.000 vluchtelingen geprobeerd de tunnel door te steken, maakte Eurotunnel bekend. Slechts een enkeling lukt het.

Nieuwe Jungle

Tot het zover is, overleven veel migranten in geïmproviseerde tentenkampen in de duinen rond Calais. Een van die kampen is de 'Nieuwe Jungle'. Het kamp bestaat sinds dit jaar en is een van de grootste van West-Europa. Zo'n drieduizend migranten wachten daar hun kans af om de oversteek te maken.

Journalisten van The Guardian filmden het leven in en rond de 'Nieuwe Jungle'. Voor de mini-documentaire Calais migrants: life in the Jungle volgden ze drie weken lang de inwoners van het kamp.

Het kamp krijgt een steeds permanenter karakter. Het verandert langzaam in een stadje van tentjes, golfplaten en rondslingerend afval. Er zijn winkeltjes waar inwoners eten kunnen kopen of hun fiets kunnen laten repareren. Ook zijn er een aantal cafeetjes, een kerk, twee moskeeën en sinds kort een schooltje. Sommige vluchtelingen zitten er al maanden.

  • AFP
    Het tentenkamp Nieuwe Jungle in de duinen van Calais
  • AFP
    In het kamp beginnen bewoners winkeltjes
  • AFP
    Ook is een kerkje gebouwd uit karton en golfplaten
  • AFP
    Migranten vullen water in jerrycans. De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk

De bewoners van het kamp gaan regelmatig met elkaar op de vuist en de hygiënische omstandigheden zijn erbarmelijk. Volgens een Franse vrijwilliger zijn de omstandigheden er slechter dan in vluchtelingenkampen in oorlogslanden. "Omdat niemand het probleem echt wil aanpakken."

De 'Nieuwe Jungle' is de opvolger van de Jungle, een kamp dat werd ontruimd door de Franse overheid. De autoriteiten hebben geen idee wat ze met het probleem aanmoeten. Hun beleid is dan ook tegenstrijdig. Regelmatig wordt er een kamp met bulldozers platgewalst. Terwijl er tegelijkertijd in een ander kamp noodvoorzieningen, zoals sanitair en verlichting, worden aangelegd.

Het vluchtelingenprobleem bestaat al jaren in Calais. Maar de aantallen zijn de afgelopen maanden enorm toegenomen. Vrachtwagenchauffeurs klagen dat er steeds meer migranten aan boord klimmen als ze in de file voor de tunnel staan.

Bestorming

De afgelopen nachten bestormden duizenden vluchtelingen de Kanaaltunnel. Dinsdagnacht kwam daarbij een Sudanese man om het leven. Hij werd overreden door een vrachtwagen. Alle tweehonderd beveiligers werden ingezet, en ook de politie kwam in actie om de vluchtelingen weer terug te dringen naar de kampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl