De hoeveelheid sneeuw en ijs neemt af door de opwarming van de aarde

Wetenschappers voorspellen extreme klimaatveranderingen

Oud NASA-wetenschapper James Hansen choqueerde de wetenschappelijke wereld deze week met een 10 pagina’s tellend doemscenario: de zeespiegel stijgt veel sneller dan gedacht, zo voorspelt Hansen samen met 16 andere wetenschappers.

Te gast in Nieuwsuur vanavond Diederik Jekel, wetenschapsjournalist van het NTR-programma De Kennis van Nu. Want wat is er aan de hand?

Veel ernstiger

De zeventien toonaangevende klimaatwetenschappers publiceerden een artikel waarin ze bepleiten dat de klimaatveranderingen nog veel ernstiger gevolgen zullen hebben dan tot nu toe bekend was.

Wetenschappers voorspellen extreme klimaatveranderingen

Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen.

Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering

Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering en maatschappelijk implicaties, is niet verbaasd over de waarschuwing van de klimaatwetenschappers. "Het gaat om zeer vooraanstaande wetenschappers die behoren tot de beste deskundigen van de wereld. Hun meest donkere scenario is zeer alarmerend."

Signaal

"Een opwarming van 2 graden is voor de aarde al gevaarlijk. Maar ook opwarming daar beneden is al veel en als het tegenzit kan de komende 100 jaar de zeespiegel al fors stijgen", zegt Vellinga.

"Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen. Dat werd nog te weinig gedaan. Maar het is ook vooral een signaal naar de politiek. In Parijs (waar later dit jaar internationale klimaatonderhandelingen plaatsvinden, red) moet er echt wat gebeuren en afgesproken worden."

Het werk zit zo vol aannames en extrapolaties dat het niet serieus te nemen is.

Klimaatwetenschapper in Australië

Niet serieus

De wetenschappelijke discussie over het scenario is losgebarsten. In de Volkskrant reageren verschillende wetenchappers, en niet allemaal positief.

"De studie is een tour de force, maar zit zo vol aannames en extrapolaties dat het werk niet serieus te nemen is", schrijft een Australische klimaatwetenschapper. "Vergezocht", vindt ook klimaatonderzoeker Michael Mann, zelf veelvuldig onder vuur vanwege zijn opwarmingsstudies.

Kans op verrassingen

De Duitse zeespiegel-expert Stefan Rahmstorf daarentegen onderschrijft Hansens conclusies. "Twee graden opwarming is inderdaad gevaarlijk en zadelt ons op met meters zeespiegelstijging."

Maar de Utrechtse klimatoloog Appy Sluijs zegt in de Volkskrant dat er geen historisch voorbeeld is van de snelle zeespiegelstijging die Hansen voorziet. "Er is natuurlijk altijd kans op verrassingen. Maar over die kans is niks te zeggen."

Historische uitspraak over klimaatbeleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl