Nieuwsuur
ANP

Ronald V. de agent die in Heerlen op een vluchtende automobilist schoot, heeft deze week twee jaar cel gekregen. De rechter acht hem schuldig aan poging tot doodslag. Niet eerder kreeg een agent zo'n hoge straf na het gebruik van zijn dienstwapen bij een arrestatie.

Te gast in Nieuwsuur vanavond is Politie- en Veiligheidswetenschapper, Jaap Timmer. De uitspraak heeft hem 'verwonderd'. Timmer vindt het belangrijk dat dit soort incidenten in de toekomst niet via de strafrechter, maar via de tuchtrechter lopen.

Wie moet rechtspreken over schietende agent?

Politiekamer

Veel mensen, onder wie korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie, begrijpen niets van de uitspraak. Bouman heeft gezegd dat hij tot de hoogste rechter zal vechten om de agent vrij te krijgen.

Ook Pieter van Vollenhoven mengt zich in de discussie. Op Twitter schrijft hij dat de politie er volledig begrip voor heeft dat schietincidenten worden onderzocht, maar volgens hem moet een speciale politiekamer van de rechtbank erover oordelen. 

Ondoordacht

De agent wilde in augustus 2013 een bestuurder aanhouden die werd verdacht van betrokkenheid bij ramkraken. De verdachte probeerde vervolgens te vluchten, waarop de agent schoot. Hij was bang dat auto op hem of zijn collega’s zou inrijden. De auto kwam daarop tot stilstand tegen een politiewagen. Daarna bleek dat niet de bestuurder, maar de bijrijder gewond was geraakt.

De rechtbank vind dat de verdachte ‘buitenproportioneel en ondoordacht’ heeft gehandeld en zonder noodzaak zijn dienstwapen heeft gebruikt. De agent had volgens de rechter makkelijk de auto nog kunnen ontwijken. 

OM in beroep tegen vonnis agent

Als dit de consequentie is voor een agent die naar eer en geweten zijn werk doet, is dat onacceptabel.

Advocaat Rino Jonkers

Volgens de agent schoot hij uit noodweer. Ook het Openbaar Ministerie concludeerde dat er geen sprake was van opzet maar van van ‘noodweerexces’ en vroeg daarom vrijspraak. Maar de rechtbank oordeelde na een reconstructie dat van noodweer geen sprake was en gaf twee jaar cel. 

Ronald V. gaat in hoger beroep tegen het vonnis. "Hij heeft naar eer en geweten gehandeld", zegt zijn advocaat Rino Jonkers. "Mijn cliënt is enorm aangedaan."

Bedreigend

Jonkers noemt de veroordeling onbegrijpelijk. Hij wijst erop dat ook de officier van justitie vindt dat er sprake was van noodweer. "Ook de collega's van de agent vonden de situatie bedreigend; zij hadden niet voor niets ook hun wapen getrokken." 

Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling.   

STER reclame