AFP

Waarom de Grieken Tsipras blijven steunen

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Syriza, de partij van premier Alexis Tsipras, is ernstig verdeeld geraakt over het akkoord met Europa. Er wordt gesproken over nieuwe verkiezingen dit najaar. Maar ook al neemt de kritiek binnen Syriza toe, de bevolking steunt premier Alexis Tsipras meer dan ooit.

De Grieken lijken het de man die verkiezingsbeloftes brak en principes verloochende, niet aan te rekenen. Europa-correspondent Saskia Dekkers onderzoekt hoe dat kan.

Waarom de Grieken Tsipras blijven steunen

Beloftes gebroken

Op een uur rijden van Athene, aan de kust, ligt het arbeidersstadje Lavrion. Het is er erg warm en het centrum lijkt uitgestorven. Maar schijn bedriegt: vrijwel iedereen bevindt zich op de markt.

In Lavrion is premier Tsipras nog steeds ongekend populair. Bij de marktkooplui en bij de klanten. "Hij is de enige oplossing die we op dit moment hebben, hij is tenminste direct. Hij vraagt mensen hun mening over zijn plannen. En hij heeft een ideologie die je zelden aantrof bij vorige regeringen. Hij is humaan en onschuldig", zegt een bewoner.

Wat beweegt Tsipras op zijn ramkoers tegen Brussel?

We blijven hem steunen. Maar ik weet niet waar dat ons brengt.

Marktkoopman in Lavrion

Zeven procent van de mensen in Lavrion heeft 'nee' gestemd tegen een zwaar bezuinigingspakket uit Brussel. Nu beseft iedereen dat Tsipras zijn beloftes heeft gebroken en er toch harde maatregelen aankomen.

Leeuw

Christos Promiras werkt voor de Sociale Dienst en ontmoet veel burgers die onder de armoedegrens leven. Hij probeert “die onverminderde trots” op Tsipras te begrijpen. "Onze politici als ze naar Brussel gaan, dan houden ze zich aan de Europese lijn en als ze hier terug zijn dan gedragen ze zich als een leeuw. Wij zijn een land dat graag ziet dat een leider het land op een krachtige manier vertegenwoordigd."

Het lijkt een tegenstelling: een premier die de bevolking als held ziet, terwijl hij met lege handen terugkeerde uit Brussel. Op de markt stijgen de prijzen, maar dat wordt Tsipras niet aangerekend.

"We blijven hem steunen. Maar ik weet niet waar dat ons brengt. Wij verkopers krijgen nu een btw-tarief van 23 procent. Hoe gaan we dan voor 2 of 3 euro verkopen? We moeten de prijzen wel verhogen", zegt een marktkoopman.

Het Griekenland van Syriza

Hij was de eerste premier die naar Europa ging en ons vertegenwoordigde op een manier die we wilden.

Vrijwilliger in Lavrion

Armoede

In Athene heerst verbazing over de populariteit van Tsipras. Want na een half jaar regeren staat het land er slechter voor dan ooit. Hoogleraar politicogie Aristides Hatzis heeft een verklaring: "Hij is anders dan de eerdere Griekse premiers. Hij is trots en probeerde er zoveel mogelijk uit te slepen voor Griekenland. Daarom is hij een held."

Tegen het eind van de marktdag komt het solidariteitscomité van Lavrion in actie. Vrijwel alle kooplui staan fruit en groente af voor werklozen die niet kunnen rondkomen. En dat zijn er veel. De armoede zal door de overeenkomst met Brussel verder toenemen.

Toch zijn ook de vrijwilligers trots op Tsipras. "Hij was de eerste premier die naar Europa ging en ons vertegenwoordigde op een manier die we wilden, we hadden niet eerder een premier die met zijn vuist op tafel sloeg en zei: 'we willen dit'. Dat heeft niemand ooit gedaan. De anderen zeiden alleen maar ja."

Populariteit

Dat Tsipras niks heeft bereikt, wordt hem op de markt in Lavrion niet verweten. Hij is in de ogen eerder een slachtoffer van de meedogenloze leiders in Brussel. Het solidariteitscomité schaart zich achter hem. "Alle Grieken waren boos. Want we geloven dat het niet fair was wat er is gebeurd. We geloven in gelijkheid en we denken dat in Europa iedereen gelijk is en niemand het recht heeft om de ander onder druk te zetten. Vooral niet een land met zoveel geschiedenis."

In Athene denken analisten dat Tsipras eventueel nieuwe verkiezingen met gemak zal winnen. Ook hoogleraar Hatzis twijfelt daar niet aan. "Zijn populariteit is ongekend hoog en er is geen oppositie."

'Keuze voor waardigheid en hoop'

Rust

Juist bij armere Grieken was alle hoop op Tsipras gevestigd. Hoop een beter leven. Er is nog steeds vertrouwen, maar ook verwarring over de toekomst. Tsipras heeft de jongere Grieken laten geloven dat hij een einde zou maken aan de werkloosheid en beloofd dat de pensioenen zouden stijgen. Maar die beloftes zijn nu van de baan.

Bij het solidariteitscomité krijgen ze de groenten en fruit voor werklozen niet aangesleept. Natuurlijk hadden de vrijwilligers meer verwacht van Tispras. Maar openlijke kritiek uiten ze niet. Ze zijn het niet met alles eens, maar waren de vorige leiders meer dan zat. De bewoners van Lavrion hopen dat de rust snel terugkeert en dat het leven niet al te veel verslechtert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl