Nieuwsuur
AFP

In Griekenland bleven vandaag de overheidsgebouwen overal dicht. De ambtenaren staken 24 uur uit onvrede over het akkoord dat Tsipras heeft gesloten in Brussel met de internationale geldschieters. 

Ook het kantoor van het Griekse statistiekbureau Elstat was vandaag verlaten. De medewerkers van het instituut zijn woedend. In het nieuwe akkoord moet Elstat hervormen. Er moeten van de crediteuren regels komen die de onafhankelijkheid van het instituut garanderen. 

Correspondent Saskia Dekkers ging langs bij het statistische instituut in Athene. 

Vakbond Grieks statistiekbureau woedend over akkoord

Betrouwbaar

Al jaren wordt er binnen Elstat een strijd gevoerd tussen de vakbonden en directeur Andreas Georgiou. Werknemers beschuldigen de directeur ervan dat hij sinds zijn aantreden de cijfers dramatischer heeft voorgesteld dan de werkelijkheid. 

Georgiou werd in 2010 door de regering-Papandreou naar Griekenland gehaald om de Griekse cijfers weer betrouwbaar te maken. Daarvoor werkte hij bij het IMF. Hij berekende dat het begrotingstekort van 2009 dat Griekenland aan de EU had opgegeven, beduidend groter was. Onder hem werd het begrotingstekort bijgesteld van 13,6 naar 15,4 procent. 

Mooiere cijfers

Georgiou heeft altijd stellig ontkend dat hij de cijfers gemanipuleerd heeft. Integendeel, hij zegt dat de regering juist altijd mooiere cijfers erdoor wilde drukken. 

"Er werd druk uitgeoefend toen we bezig waren met de cijfers om de regels te overtreden. Leden van het bestuur van dit instituut wilden zelfs persoonlijk stemmen op de cijfers, voordat die naar Eurostat zouden gaan. Dat heb ik natuurlijk geweigerd", zei hij eerder in een interview met de NOS. 

Georgiou wordt mogelijk zelfs strafrechtelijk vervolgd, er loopt een onderzoek naar zijn werkzaamheden. Omdat hij de omvang van de Griekse crisis zou hebben uitvergroot, zouden nationale belangen zijn geschaad. Aanklagers beweren dat hij bewust het begrotingstekort heeft vergroot om pijnlijke bezuinigingsmaatregelen door te voeren. 

"Ik word vervolgd omdat ik niet met de boeken heb gerommeld", zei Georgiou eerder tegen de Financial Times.

Bang

Onderzoeksjournalist Christos Konstas volgt de affaire al jaren. Hij noemt de situatie op het bureau typerend voor de sfeer in Griekenland. "Er wordt een schuldige aangewezen voor de economische situatie."

De vakbonden zijn bang dat Georgiou opnieuw benoemd wordt voor de komende vijf jaar. "Het risico is dat we een voorzitter krijgen die direct door de trojka is aangesteld", zegt een woordvoerder. "Er is een oorlog aan de gang over de cijfers, maar dat is niet de fout van de ambtenaren. Dit is de fout van de directeur die zijn wil oplegt."

STER reclame