Nieuwsuur
EPA

De Griekse premier Tsipras moet er alles aan doen om de bezuinigings- en hervormingsplannen door het parlement te loodsen. Binnen zijn partij Syriza heerst veel weerstand tegen de deal waarmee hij uit Brussel is thuisgekomen, ondanks de toezegging dat de geldschieters voor de derde maal een reeks noodkredieten ter beschikking stellen. Bovendien voelt de kleine coalitiepartij Onafhankelijke Grieken ook weinig voor de hervormingen. 

Nieuwsuur bezoekt voor de tweede keer de redactie van de partijkrant van Syriza. En spreekt opnieuw met journaliste en politica Anastasia Giamali.

Tsipras zoekt steun voor deal

Gebroken verkiezingsbelofte

De Griekse premier breekt de verkiezingsbeloften die hem in januari aan de macht brachten: Er komen geen bezuinigingen meer en pijnlijke maatregelen worden teruggedraaid. Daar komt Alexis Tsipras nu op terug om Griekenland in de eurozone te houden. 

Journalist en politica Anastasia Giamali werkt voor de Syriza krant AVGI en is een lokale bestuurder. Veel medewerkers zijn naast journalist ook politicus en staan voor de radicale tak van de partij. De teleurstelling over het neo-liberale akkoord zoals ze het hier noemen, is moeilijk te onderdrukken. En het akkoord is volgens hen lastig te verdedigen. 

We weten nog niet waar dit heen gaat. Het kan ook voor een scheuring binnen de partij zorgen.

Anastasia Giamali, Journalist en politica voor Syriza-krant AVGI

Scheuring

De redactie is nu bezorgd over de toekomst van de partij. Want ongeveer dertig parlementariërs van Syriza lijken het akkoord af te willen wijzen.  Anastasia Giamali is bang voor de toekomst van Syriza "Stel dat een deel van de Syriza-fractie zou tegenstemmen. Komt er dan weer een nieuw kabinet? Ik denk dat deze partij moet blijven knokken voor de mensen die ons gekozen hebben. We weten nog niet waar dit heen gaat. Het kan ook voor een scheuring binnen de partij zorgen", zegt Giamali.

'Referendum zorgt voor scherpe tweedeling onder Grieken

In de herfst zal de politieke situatie in Europa er misschien ook anders uitzien. Dan zijn er in Spanje, Ierland en Portugal verkiezingen geweest.

Theodoris Paraskevopoulos, adviseur van premier Tsipras

Enorm gevecht

Thodoris Paraskevopoulos, is een invloedrijk adviseur van premier Tsipras. "Er ontstaat mogelijk een politieke crisis in Griekenland. Dat willen de geldschieters ook, die willen de linkse regering ten val brengen. Het is een duidelijk politiek doel." 

Verkiezingen

Adviseur Paraskevopoulos denkt dat er deze herfst nieuwe verkiezingen zullen komen in Griekenland, "In de herfst zal de politieke situatie in Europa er misschien ook anders uitzien. Dan zijn er in Spanje, Ierland en Portugal verkiezingen geweest. Daarom denk ik dat we in de winter meer kans maken om dan nogmaals het Europese probleem te bespreken."

Regering van nationale eenheid

Verschillende analysten denken dat Griekenland snel een regering van nationale eenheid zal vormen. Omdat veel parlementsleden al hebben aangegeven komende woensdag niet voor het nieuwe akkoord te zullen stemmen.

Griekse Parlement

De Europese regeringsleiders maakten na afloop van de onderhandelingen duidelijk dat de bal nu bij Griekenland ligt. Als het parlement woensdag niet instemt met het akkoord, komt er ook geen geld voor Griekenland. Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem sprak duidelijke taal: als het Griekse parlement de plannen niet goedkeurt, dan komt er ook geen geld voor de Grieken.

Parlementsvoorzitter

De Griekse parlementsvoorzitter Zoi Konstantopoulou zou ook nog een obstakel kunnen vormen. De voorzitter is lid van van de Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en heeft herhaaldelijk betoogd dat ze de schulden van haar land "volstrekt illegaal, hatelijk en onhoudbaar vindt". De Europese schuldeisers zijn afpersers in haar ogen.

Volgens de Griekse krant To Vima vrezen kringen rond premier Alexis Tsipras dat de parlementsvoorzitter de behandeling van de wetsvoorstellen gaat rekken. Ondertussen overweegt een aantal parlementariërs een motie van wantrouwen in te dienen die met hulp van de oppositie Konstantopoulou van haar strategische zetel zou beroven. Ze heeft zelf al duidelijk gemaakt niet vrijwillig op te stappen. 

STER reclame