ANP

Verbijstering na optreden politie in Den Haag

Alom verbijstering na de dood van de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez, die volgens het OM waarschijnlijk is overleden door zuurstofgebrek veroorzaakt door het politieoptreden bij zijn aanhouding. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Rijksrecherche-onderzoek naar de arrestatie.

Nieuwsuur is in Den Haag en spreekt er met getuigen van de arrestatie en met de gevolmachtigde minister van Aruba: Alfonso Boekhoudt. Te gast is hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de VU, Jaap Timmer.

Verbijstering na optreden politie in Den Haag

Officieel verdacht

"Voor het zuurstoftekort zijn geen andere verklaringen gevonden", zei hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie vandaag. "Ook zijn er geen natuurlijke oorzaken gevonden voor het overlijden." Daarnaast had Henriquez geen drugs gebruikt of te veel alcohol gedronken.

De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding zijn buiten functie gesteld, zei het hoofd van de politie in Den Haag, Paul van Musscher. Ze worden officieel verdacht van betrokkenheid bij de dood van Henriquez.

Dood Henriquez het gevolg van politiegeweld

Wapen

Een dag na de arrestatie van Henriquez dook een video op van de aanhouding, waarbij de man door meerdere agenten in bedwang werd gehouden. Eén agent houdt Henriquez in een nekklem terwijl hij op de grond ligt. Vier andere agenten houden Henriquez aan zijn armen en benen vast.

De Arubaan was in Nederland op familiebezoek en bezocht het muziekfestival Night at the Park.

Volgens het OM is Henriquez aangehouden nadat hij meerdere keren had geroepen dat hij een wapen bij zich had. De politie heeft geweld gebruikt bij de aanhouding omdat de man zich verzette, zei hoofdofficier Nooy. De dag erna overleed hij in het ziekenhuis.

Sinds het overlijden van Henriquez is het enkele nachten onrustig geweest in de Schilderswijk. Op Aruba is de dood van Henriquez groot nieuws.

Politiechef Den Haag Paul van Musscher
Nieuwsuur
Foto en bloemen bij het Arubahuis in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl