In Griekenland zijn er behalve tegenstanders ook voorstanders van de EU en de euro. Ook zij gingen de straat op deze week

Wat u wilt weten over Griekenland

Wat willen de Grieken van Europa? Waarom is hun verzet zo sterk, waarom betalen ze niet gewoon en wat zullen de gevolgen zijn van een eventueel vertrek van het land uit de eurozone?

Nieuwsuur, en veelal Europa-correspondent Saskia Dekkers, berichtte de afgelopen tijd over vele aspecten van de Griekse schuldencrisis, bijvoorbeeld over de corruptie, de Griekse pensioenen en de geopolitieke gevolgen van een Grexit. Bekijk de belangrijkste reportages hieronder.

Wie is Alexis Tsipras?

De Griekse regering blijft nee zeggen tegen Europa, in het grotere belang van de andere Europese landen, zegt Alexis Tsipras. Zijn regering was tot een compromis bereid, maar Brussel wilde niet dat de linkse Griekse regering een succes zou boeken. Wie is hij?

Wat beweegt Tsipras op zijn ramkoers tegen Brussel?

Scherpe tweedeling

Het referendum in Griekenland over het financiële reddingsplan van de schuldeisers zorgt in Athene voor een steeds scherpere tweedeling.

'Referendum zorgt voor scherpe tweedeling onder Grieken

Geen nieuw krediet

De stemming in Griekenland is somber. De onrust onder de bevolking neemt toe en mensen zijn gaan hamsteren. De Griekse banken blijven vanaf maandag dicht, misschien zelfs de hele week, tot na het aangekondigde referendum.

Geen extra krediet

Geopolitieke gevolgen

Tijdens de onderhandelingen met de Griekse regering gaat het vooral om geld en om de financiële consequenties, maar ongeruste specialisten waarschuwen dat er veel meer op het spel staat: Griekenland ligt in een instabiel gebied en een vertrek uit de eurozone kan grote geopolitieke gevolgen hebben.

'Grexit heeft ongekende geopolitieke gevolgen'

Pensioenen

Een groot punt van geschil tussen Brussel en Athene is het pensioenstelsel. De Europese geldschieter wil dat de Grieken hun stelsel hervormen, maar voor premier Tsipras is het onbespreekbaar: het is zelfs 'een rode lijn'. Waarom ligt het zo gevoelig?

Het taboe van de Griekse pensioenen

Dagelijkse Griekse praktijk

Mochten Griekenland en de rest van de Eurogroep er binnenkort uitkomen, dan nog is het de vraag of de afspraken ook werkelijk worden uitgevoerd. Veel maatregelen zullen de Griekse samenleving treffen als een koude douche: een flinke btw-verhoging, meer en hogere belastingen voor bedrijven. Veel Grieken gaan dit merken in hun portemonnee, terwijl ze al dagelijks worstelen met de crisis.

'De echte Griekse wereld wordt het probleem'

Een gesprek met Yanis Varoufakis

De spanning loopt op tussen Griekenland en de andere eurolanden. Als er geen oplossing komt, gaat het land failliet en is een vertrek uit de eurozone nabij, iets dat alle partijen willen voorkomen.

Een interview met een hoofdrolspeler: minister Yanis Varoufakis

Migratiebeleid

Een radicale koerswijziging in het migratiebeleid van Griekenland. De nieuwe regering van Syriza strijdt voor open grenzen en heeft een mensenrechtenactiviste verantwoordelijk gemaakt voor het migratiebeleid. De Griekse plannen kunnen grote veranderingen teweegbrengen in de migratiestromen naar Europa.

Griekse regering wil open grenzen voor vluchtelingen

De Duitse oorlogsschuld

Duitsland en Griekenland liggen al wekenlang op ramkoers. Duitsland probeert de Grieken met strenge eisen in het gareel te krijgen, maar volgens de Grieken staat er nog een miljardenschuld uit. De Griekse regering is van zins die nu eindelijk te innen. Europacorrespondent Saskia Dekkers was in het Griekse dorp Distomo, waar de nazi's wreed huishielden.

De Duitse oorlogsschuld aan Griekenland

Op campagne met Alexis Tsipras

Saskia Dekkers volgt de Syriza-leider tijdens zijn campagne. "Europa staat op een kruispunt en Syriza is het toonbeeld van hoe Europa verandert", zegt Alexis Tsipras.

Het Griekenland van Syriza

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl