James Salter in Parijs in 1999

Bij de dood van een favoriete schrijver

  • Karin Bakker

    redacteur

  • Karin Bakker

    redacteur

De Amerikaanse schrijver James Salter, auteur van Lichtjaren en Alles wat is, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend als de 'favoriete schrijver van andere schrijvers'. Hij genoot geen groot commercieel succes, maar werd enorm bewonderd door critici en collega's.

Zo noemde schrijver Tommy Wieringa Alles wat is "een zuiver en diepzinnig hoogtepunt in het oeuvre van een van de grootste schrijvers die ik ken".

In 2013 ontmoette Nieuwsuur-verslaggever Tom Kleijn de toen 88-jarige Salter in zijn huis op Long Island. Vanavond in Nieuwsuur delen uit dat interview en Wieringa en auteur Ernest van der Kwast blikken terug op het werk van Salter.

Bij de dood van de favoriete schrijver van andere schrijvers

De Amerikaanse schrijver is in Nederland vooral bekend van het boek Alles wat is. In 2013 was die roman een groot succes. Het boek gaat over het liefdesleven van een uitgever en ex-marinier in New York. Voordat Alles wat is in 2013 uitkwam, had Salter al ruim dertig jaar geen roman meer gepubliceerd.

Hij vond het schrijven van een boek extreem zwaar werk. Hij had altijd moeite om er aan te beginnen en moest zich ertoe zetten. Het kwam volgens hem aan op ijzeren discipline.

Een boek schrijven is echt een uitputtingsslag.

James Salter in een interview met Nieuwsuur in 2013

Ondanks de moeite die Salter had met schrijven, was hij onder collega’s een geliefd auteur juist vanwege zijn schrijfstijl. Schrijver Ernest van der Kwast, bekend van het boek Mama Tandoori: "Salter beitelt aan zijn teksten, woord voor woord. Hij kan als geen ander alles sensueel en zintuiglijk beschrijven."

Goeie boeken moet je langzaam lezen. Daar wil je niet doorheen schieten. Je wilt ze in zekere zin proeven.

James Salter, in 2013 in Nieuwsuur

Voordat Salter schrijver werd, was hij tien jaar piloot bij het Amerikaanse leger. Die carrière zei hij vaarwel toen zijn eerste roman De Jagers in 1957 een succes werd. In dat boek staat het leven van gevechtspiloten in de Koreaanse Oorlog centraal.

Bekijk hieronder het volledige interview dat Tom Kleijn met James Salter had:

Salter: onverwachte literaire zomerhype

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl