Nieuwsuur
ANP

Forensisch anatoom George Maat heeft niet zorgvuldig gehandeld toen hij een lezing gaf op de Universiteit van Maastricht over de identificatie van MH17-slachtoffers. De samenwerking tussen Maat en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) is definitief beëindigd.

Dat schrijft de politie vandaag in een brief aan de nabestaanden. Ook heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de Tweede Kamer geïnformeerd over de bevindingen.

Intern politieonderzoek: MH17-expert zat fout

Gevoelige informatie

Tijdens een lezing in Maastricht bracht Maat, lid van het MH17-identificatieteam, gevoelige informatie naar buiten en liet foto's van verminkte lichamen zien. Verder heeft Maat onjuistheden verteld over zaken die onder het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp vallen.

Volgens het interne onderzoek had Maat geen toestemming gevraagd voor de lezing. Ook wist hij dat de doelgroep bestond uit studenten gezondheidswetenschappen, en niet alleen uit vakgenoten forensische antropologie. Daarnaast had hij niet mogen spreken over zaken die buiten zijn vakgebied vallen, en geen herleidbare foto’s van slachtoffers mogen gebruiken.

Toestemming

Wel geeft het LTFO toe dat het binnen de organisatie ontbreekt aan duidelijke kaders, afspraken en criteria met betrekking tot geven van lezingen. Er is afgesproken dat beeldmateriaal van slachtoffers van MH17 voortaan alleen mag worden gebruikt na expliciete toestemming van nabestaanden van slachtoffers.

Maat, die als externe deskundige werd ingehuurd door MH17-identificatieteam, kwam in opspraak nadat RTL Nieuws geluidsopnamen van de lezing naar buiten bracht. Minister Van der Steur noemde het optreden "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". De forensisch expert was al uit het identificatieteam gezet. 

Geen spijt

Maar Maat zegt geen spijt te hebben van de lezing zoals hij die gehouden heeft in Maastricht. Volgens de forensisch expert zijn lezingen zoals deze essentieel om het vak door te geven aan volgende generaties. "Regels zijn goed maar het moet niet een kneveltje worden", vertelt Maat tegen Nieuwsuur. 

STER reclame