Deze vrouw is een van de weinige bewoners die zijn achtergebleven in Jabunki bij het vliegveld van Donetsk

Waar zijn de Russische militairen in Oost-Oekraïne?

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Wat klopt er van verhalen over samentrekking van troepen en wapens aan de Russisch-Oekraïense grens? Rusland en de separatisten in Oekraïne zouden volgens de VS en de NAVO op grote schaal de afspraken van het Minsk-2 akkoord schenden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en ook de NAVO meent dat Rusland een wapenwedloop is begonnen.

Correspondent David-Jan Godfroid reisde naar de grens tussen Rusland en Oekraïne, terug naar de plek waar het meest gevochten is, om uit te zoeken wat de stand van zaken in het conflict in Oekraïne is.

Vorige week vertelde de generaal Nico tak van de NAVO in Nieuwsuur dat Rusland hard bezig is om zijn wapenarsenaal te vernieuwen en uit te breiden. Russische militairen leren daarnaast de rebellen in Oost-Oekraïne hoe ze die zware wapens moeten gebruiken. Generaal Nico tak heeft de leiding over het militaire commandocentrum van de NAVO in het Belgische Mons waar ze opvallend veel Russische militaire activiteit waarnemen aan de oostgrens van Oekraïne.

Russische troepen

Correspondent David-Jan Godfroid reisde naar het grote gebied. "De wegen zijn slecht, en je kunt niet overal zomaar een kijkje nemen. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg". Hij ziet bij de grens met Rusland wel lange rijen burgers aan de grens staan, die met de auto naar Rusland willen, maar geen Russische troepen.

Druk

De burgers die David-Jan Godfroid aanspreekt houden hun mond. "Ze zeggen dat ze geen Russen zien in dit gebied, en er zouden ook weinig separatisten zijn, maar geheel vrijuit praten, dat kan de bevolking niet. Of ze daadwerkelijk moeten vrezen voor hun veiligheid of niet, ze voelen in ieder geval de druk van de Russen en de separatisten. Dorpelingen uit de reportage voelen zich in de gaten gehouden. "

Spanning

Oekraïne beschuldigt Rusland al tijden van militaire betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne. Rusland ontkent dat er militairen uit het eigen leger meedoen. Als er al Russen in Oekraïne aan de kant van de separatisten vechten, zijn dat volgens het Kremlin vrijwilligers.

Sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne is de spanning tussen Rusland en het Westen flink opgelopen. Ook heeft de Russische luchtmacht het luchtruim boven NAVO-landen een aantal keren geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl