Belgische gevangene met doodswens niet naar Nederland

tijd van publicatie
AFP
Geschreven door
Hans Kema
redacteur
Camelea Buys
verslaggever

De Belgische zedendelinquent Frank van den Bleeken, die van de Belgische rechter euthanasie mocht krijgen omdat hij ondraaglijk lijdt aan het leven in een gewone gevangenis, is niet welkom in Nederland. 

Dat blijkt uit een conceptbrief van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aan de Belgische minister van Justitie Geens. Nieuwsuur heeft de brief ingezien.

Dijkhoff stelt daarin dat hij geen mogelijkheden ziet de Belgische geïnterneerde in een Nederlandse tbs-instelling te plaatsen. Het zou een lange en ingewikkelde juridische procedure vergen. Volgens Dijkhoff zou het onverantwoord zijn, omdat er geen juridische basis is om de Belg vast te houden als hij zich niet langer aan het regime binnen de kliniek zou willen onderwerpen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Belgische gevangene met doodswens niet naar Nederland

Nog niet officieel

Een woordvoerder van ministerie van Veiligheid en Justitie meldt Nieuwsuur dat er nog wel gesprekken plaatsvinden met België en dat er nog geen officieel besluit is genomen.

De hoop op het enige alternatief voor Van den Bleekens euthanasiewens is met de beslissing van Dijkhoff vervlogen. De psychiatrisch patiënt mocht sterven en had daarvoor alles al geregeld, maar begin dit jaar weigerde de arts hem op het laatste nippertje te helpen.

De hoop was dat zijn doodswens zou verdwijnen als hij naar een longstay-afdeling in een Nederlandse tbs-kliniek zou kunnen. De Belgische minister van Justitie leek hier voor open te staan en polste voormalig staatssecretaris Teeven naar de mogelijkheden.

Maar die weg naar Nederland is nu afgesloten, blijkt uit de conceptbrief die dezer dagen wordt bezorgd bij de Belgische minister Geens.

Longstay

De nieuwe VVD-staatssecretaris wijst behalve op de juridische complicaties ook op het Forensisch Psychiatrisch Centrum dat inmiddels is opgezet in de Belgische stad Gent. Daar kunnen geïnterneerden worden behandeld. Van den Bleeken is daar ook daadwerkelijk geplaatst. 

Maar Van den Bleeken zelf vindt deze locatie ongeschikt voor hem, meldt zijn advocaat. Hij ziet alleen heil in een leven op een longstay-afdeling, waar patiënten worden verpleegd, maar niet behandeld. In België bestaat deze voorziening niet.

Doodswens

De vraag is of de euthanasie van Frank van den Bleeken nu wel doorgang kan vinden. De Belg heeft zijn doodswens nooit ingetrokken.

Hij vindt zichzelf onbehandelbaar; hij is een onverbeterlijke zedendelinquent die meerdere verkrachtingen pleegde, waarbij één slachtoffer het leven liet. Terug de samenleving in wil hij dan ook niet.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame