Stemmen in de Eerste Kamer

Vertrekkende senatoren over de versplintering in de politiek

De politieke versplintering maakt regeren steeds lastiger. Stem voor stem zal het kabinet wisselende meerderheden bij elkaar moeten sprokkelen in de nieuwe Eerste Kamer, die dinsdag wordt gekozen.

Nieuwsuur spreekt met vier senatoren die de politiek verlaten: Guusje ter Horst (PvdA), Heleen Depuis (VVD), Roger van Boxtel (D66) en Tof Thissen (GroenLinks).

Vertrekkende senatoren over de versplintering van de politiek

'Normaal mens'

Senatoren komen als part-time politici ook nog buiten politiek-Den Haag en zouden daarom goed moeten weten wat er in de samenleving speelt. Vertrekkend Eerste Kamerlid Guusje ter Horst (PvdA): "Het is hier heel anders dan wat ik als Tweede Kamerlid en als minister heb meegemaakt. Daar zit je in een soort glazen bol en iedere dag is er wel weer een nieuwe hype. Hier hebben we daar geen last van. Je blijft er langer een 'normaal' mens door."

De VVD maakt zich zorgen over de bestuurbaarheid van het land. Met grote moeite moet het kabinet straks in de Eerste Kamer, per wetsvoorstel, op zoek naar meerderheden. "Men is niet gauw tevreden in dit land, daar zit een probleem. In het belang van allen denken, hebben we een beetje verleerd in dit land." Zegt Heleen Depuis, scheidend VVD-senator.

Kiesdrempel

Roger van Boxtel van D66 heeft een oplossing. De kiesdrempel verhogen zodat er vier grote partijen overblijven. "Ik denk dat het voor de kiezer overzichtelijker zal worden. Er is vooral in de Tweede Kamer versnippering, als je ziet dat daar nu 15 partijen zitten. Dat is een soort doorgeschoten individualisering van de kiezer."

Eerste Kamerlid Tof Thissen (GroenLinks) ziet dat anders: "De democratie heeft gewonnen, het draagvlak is groter, veel meer mensen voelen zich vertegenwoordigd door veel verschillende politieke partijen. "Het kabinet zit straks met een probleem. Er zijn straks verschillende oppositiepartijen nodig om wetten erdoor te krijgen. Dat komt vooral omdat de PvdA van Guusje ter Horst bijna gehalveerd wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl