Nieuwsuur

Griekse jongeren vertrekken massaal

Door de economische crisis in Griekenland verlaten veel Grieken het land. Vooral jonge hoogopgeleide Grieken beproeven hun geluk elders in Europa.

Sinds de crisis vijf jaar geleden uitbrak zijn al zo'n tweehonderdduizend Grieken met een universitair diploma naar het buitenland vertrokken. Zo ook naar Nederland. De afgelopen jaren is het aantal Grieken dat naar Nederland komt meer dan verdubbeld. Hier vinden ze werk.

Griekse jongeren vertrekken massaal

Nieuwsuur spreekt met drie Griekse jongeren die door de crisis hun land hebben verlaten en alle drie werk in Nederland hebben gevonden. Ze vertellen waarom ze hun thuisland moesten verlaten en hoe de toekomst eruit gaat zien.

Theokritos Skaleris

Theokritos Skaleris (30 jaar)

Theokritos Skaleris is vier jaar geleden naar Amsterdam gekomen. Hij werkt daar als fietstaxichauffeur. "Amsterdam is multicultureel. Het is stad met veel bedrijvigheid. Hier is het nooit stil, er is altijd werk. Daarnaast zijn de mensen open."

Met het geld dat hij hier verdient kan hij zijn familie in Griekenland helpen. "Dat is het belangrijkste, dat ik voldoende wordt betaald voor mijn werk."

Anthoula Alexopoulou

Anthoula Alexopoulou (31 jaar)

De Nederlandse Anthoula Alexopoulou heeft Griekse ouders en woonde meer dan 5 jaar in Griekenland. Het kantoor waar ze voor werkte, moest vanwege de crisis de deuren sluiten. Ze besloot te vertrekken: "Omdat ik Nederlands ben, ging dat makkelijk." Nu werkt ze hier als marktanalist.

Voor andere jonge Grieken is vertrekken niet zo makkelijk. "Iedereen zei tegen mij: als wij de kans hadden om weg te gaan. deden we het ook. Maar wij kunnen nergens heen", vertelt Alexopoulou.

In Nederland zitten weinig Grieken zonder baan. Dit komt volgens Alexopoulou doordat ze vaak hoog opgeleid zijn en weten dat er in Griekenland weinig kansen zijn. "Grieken zijn slimme mensen en hebben veel doorzettingsvermogen. De mensen die gestudeerd hebben spreken goed Engels."

Alexandros Thomas

Alexandros Thomas (33 jaar)

Ook fotograaf Alexandros Thomas kon geen geld meer verdienen in zijn thuisland. Hij zag geen toekomst voor zichzelf en startte een Griekse bakkerij in Amsterdam. Iets wat hij nooit zou doen in Griekenland: "Daar zijn er al zoveel van dit soort zaakjes. Maar hier miste ik de koffie en de snacks."

Hij vertelt dat de meeste mensen met een opleiding Griekenland verlaten. "Ze zien kansen in het buitenland. Een leuk leven, waar ook ter wereld, niet alleen in Europa. Waarom zou je er dan niet voor gaan?" Het doet hem wel pijn dat iedereen Griekenland verlaat. "Maar wat doe je eraan. Ik doe zelf m'n best, maar ik kan de wereld niet veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl