Eigenaar Bert van der Linde van attractiepark Drouwenerzand en zijn dochter in een nieuwe attractie

Steeds meer vraagtekens bij de Wet Werk en Zekerheid

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

Nog voordat de Wet Werk en Zekerheid op 1 juli definitief in werking treedt, ligt hij al flink onder vuur. De overheid wil met de WWZ de rechtspositie van flexwerkers verbeteren en het ontslagrecht sneller, goedkoper en eerlijker maken. Ook moeten met een aanpassing van de werkloosheidswet werklozen sneller aan het werk geholpen worden.

Per 1 juli gaan flexwerkers na 2 jaar aanspraak maken op een vast contract. Nu is dat drie jaar. Ook komt er een vaste ontslagroute en de maximale duur van de WW gaat van 3 naar 2 jaar.

Met name de veranderingen die de positie van flexwerkers moeten versterken en de wijzigingen in het ontslagrecht leiden tot veel kritiek, zowel bij werkgevers als werknemers. Ook politici van diverse partijen stellen steeds meer vraagtekens bij de uitwerking van de wet.

Attractiepark

Nieuwsuur bekijkt in de praktijk wat de problemen zijn en ging naar Attractiepark Drouwenerzand in Drenthe.

Steeds meer vraagtekens bij de Wet Werk en Zekerheid

Het familiebedrijf is sterk seizoensgebonden: het park is geopend van april tot en met oktober. Het bedrijf telt 22 medewerkers in vaste dienst.

Daarnaast draait het park op circa 100 vakantie- en weekendkrachten en een vaste groep van 12 seizoensmedewerkers, die normaal gesproken elk jaar het hele seizoen aan de slag konden. Door de nieuwe wet kan dat niet meer en dat is een groot nadeel voor zowel de eigenaar van het attractiepark als de medewerkers zelf.

Directeur Bert van der Linde begrijpt de intentie van de wet om meer mensen aan vast werk te helpen wel, maar zegt dat die bij seizoensgebonden bedrijven gewoon niet werkt. Hij heeft buiten het seizoen, als het attractiepark dicht is, al moeite om voldoende werk te vinden voor zijn 22 vaste werknemers, laat staan voor zijn 12 seizoensmedewerkers.

Minder salaris

Omdat er nu 6 maanden moet zitten tussen opeenvolgende seizoenscontracten, moeten medewerkers een maand later beginnen. Door de wetten missen zij een maand salaris en ondertussen moeten vaste krachten in april overuren draaien om het werk rond te krijgen: de PR-medewerkster verkocht ook ijsjes, de personeelsmanager zat achter de kassa. Van der Linde wil liever niet mensen voor een maand aannemen.

In het attractiepark heeft de nieuwe wet niet geleid tot nieuwe banen. Volgens seizoensmedewerker Jaco Jager zijn er meer negatieve gevolgen, want collega's met een 0-urencontract kunnen aan het eind van het seizoen nu ook nog eens in de problemen komen met hun uitkering. Als zij van de 26 weken een week ziek zijn, komen ze niet meer in aanmerking voor een uitkering.

Vakbonden

Vakbond CNV heeft een meldpunt geopend voor misstanden rondom de nieuwe wet. De vakbonden zijn bang dat werkgevers de nieuwe ontslagregels aangrijpen om tijdelijke krachten te dumpen. Ze vermoeden dat dit onder meer bij ING en in de vleessector gebeurt.

Oppositiepartijen die voor de wet hebben gestemd, hebben nu sterke twijfels over de uitwerking ervan. De grootste angst is dat mensen na twee jaar niet in vaste dienst genomen worden. D66 en het CDA willen daarom dat minister Asscher de wet sneller gaat evalueren.

Niet gerust

Kamerlid Pieter Heerma van het CDA: "Ik ben niet gerust op deze wet. Er is bij de Kamerbehandeling al veel discussie geweest over of deze wet het effect heeft dat Asscher zegt dat het gaat hebben, dat mensen naar een vaste baan geholpen worden. Mijn angst is dat het effect omgekeerd zal zijn en dat mensen hun baan juist verliezen.”

Ook Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 stemde voor: "Maar als straks toch blijkt dat mensen er eerder uitgaan door deze wet, dat mensen na twee jaar op straat worden geduveld, dan moeten we ingrijpen. Dat kan niet de bedoeling zijn."

De PvdA doet een oproep aan werkgevers en de overheid. Kamerlid Roos Vermeij: "Voor alle werkgevers, of ze nu marktpartij of overheid zijn, geldt: geef het goede voorbeeld en handel naar de letter en geest van deze wet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl