Moskee

Groeiend verzet tegen nieuwe moskeeën

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt dat moskeebesturen veel transparanter moeten zijn over de bouwplannen en financiering van nieuwe moskeeën. "De besturen moeten veel meer naar buiten treden, mensen meer betrekken en transparant zijn over de financiën. Alles moet op tafel komen", zegt woordvoerder Yassin Elforkani.

Nieuwsuur is in Assendelft, bij een bijeenkomst voor buurtbewoners over de bouw van een islamitisch centrum. En in Gouda, waar de buurt protesteerde tegen plannen voor een 'megamoskee' voor zo'n 1500 bezoekers.

Weerstand tegen nieuwe moskeeën

Nieuwe aanpak

De bouw van nieuwe moskeeën stuit in Nederland vaak op verzet. Buurtbewoners vrezen voor parkeeroverlast, waardedaling van hun huizen en verstoring van de rust in de wijk. Maar ook de financiering van de gebedshuizen en de mogelijke betrokkenheid van haatpredikers baart sommige mensen zorgen.

Volgens het CMO groeit de weerstand tegen nieuwe moskeeën in Nederland. Daarom zet de organisatie in op een nieuwe aanpak: meer transparantie en betere communicatie via buurtbijeenkomsten en informatieavonden.

Waarom in onze wijk?

"Door verhalen over extremisme en terrorisme zijn mensen angstig voor de islam. Daar hebben moskeegangers en mensen die een moskee willen bouwen ook mee te maken", zegt Elforkani van het CMO. Hij begeleidt sinds kort het bestuur van Ar-Rahma & Kleurrijk Saendelft. De stichting wil een islamitisch centrum met gebedsruimte bouwen in Assendelft.

Voor buurtbewoners is er nog een hoop onduidelijk. Er gaan verhalen rond over de financiering via donaties waarbij de omstreden imam Tarik Ibn Ali zou zijn betrokken. Ook wordt er gespeculeerd over de omvang en de functie van het gebouw. Sommige bewoners vragen zich af waarom het centrum in hun wijk moet komen. "Er wonen hier zo weinig moslims. Bidden doen ze maar in hun eigen land, niet hier", zegt een man.

Nordin Nassla, voorzitter van de stichting, hoopt tijdens een bijeenkomst de lucht te klaren en alle vragen van bewoners te kunnen beantwoorden. "Ze hebben nu nog niet de juiste informatie gekregen. Onze buren maken zich bijvoorbeeld zorgen over parkeerproblemen, maar daar hebben we over nagedacht: de helft van onze grond is voor parkeerplaatsen. En ik heb het gerucht gehoord dat onze gebedsruimte voor zo'n 2500 mensen zou zijn, maar er passen maximaal 200 personen in."

Protest

Ook in Gouda klonk het "moskee, nee". De strijd rond de bouw van de El Wahda-moskee is daar al jaren aan de gang. Het bestuur liet twee jaar geleden zijn oog vallen op een oude kazerne in Gouda Noord. De grote, nieuwe moskee zou drie islamitische gebedshuizen elders in de stad, die kampen met ruimtegebrek, moeten vervangen.

Het gemeentebestuur wil de moskee huisvesten samen met een school voor gehandicapte kinderen en een kinderdagverblijf. De buurt is het er niet mee eens. Een aantal bewoners richt de actiegroep 'Gouda Noort zoals het Hoort' op en houdt een petitie tegen de komst van de moskee.

Met moslims heeft het niks te maken, maar de moskee is te groot en er zijn zorgen over de verkeersveiligheid. In maart trekt het bestuur van de El Wahda-moskee de plannen dan ook terug en komt met een idee voor een substantieel kleinere moskee. Maar ook hiervoor blijkt onder omwonenden in Gouda geen draagvlak.

Het bestuur gaat eind mei opnieuw in gesprek met de buurtbewoners.

Het oorspronkelijke plan voor de moskee in Gouda

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl