Nieuwsuur
ANP

Adriaan van Dis schreef met Ik kom terug de beste Nederlandse roman van vorig jaar. Wim Pijbes, voorzitter van de jury, maakte dat vanavond in het Amstel Hotel in Amsterdam bekend.

De jury noemt het een "uitzonderlijk roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft", aldus de vakjury.

In de autobiografisch getinte roman staat de verhouding tussen de schrijver en zijn moeder centraal. Het is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw, die bijna 100 jaar werd en haar twee oudste dochters en een kleinkind overleefde.

Adriaan van Dis winnaar Libris Literatuur Prijs 2015 VA

In de roman krijgt de schrijver een voorstel van zijn moeder. Zij vertelt hem haar levensverhaal. In ruil daarvoor geeft hij haar pillen die haar een zachte dood garanderen. Van Dis schreef al eerder over zijn ouders, maar zijn moeder bleef meestal in de luwte.

"Ik kom terug boeit vanaf de eerste bladzijden en laat je als lezer nadien ook nooit meer los", schreef de jury en nomineerde Adriaan van Dis voor de Libris Literatuurprijs 2015.

Shortlist

Op de shortlist stonden voor het eerst weer twee vrouwelijke schrijvers, in plaats van een of zelfs helemaal geen zoals in 2012. De shortlist is een selectie uit een longlist van 18 boeken, die weer wordt gekozen uit de ongeveer 200 beste boeken van het afgelopen jaar.

Naast Van Dis, waren ook Esther Gerritsen (Roxy), Kees ’t Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties) genomineerd.

De Libris Literatuurprijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur. Aan de prijs voor de beste roman van het jaar is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Vorig jaar won Ilja Pfeijffer de prijs voor zijn roman La Superba.

STER reclame